Hlavní obsah

Pár dnů před zničením Kachovské přehrady stálo na hrázi podezřelé auto se sudy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hrázi Kachovské přehrady stálo pár dní před jejím protržením osobní auto s velkými barely, přičemž k jednomu byla zřejmě připevněna magnetická mina. Záběr z ukrajinského dronu získala agentura AP, pořízen měl být 28. května.

Foto: ČTK/AP

Na záběru jsou vidět dva sudy v autě na hrázi Kachovské přehrady

Článek

Na záběru je vidět bílé osobní auto, nějaká varianta žigulíku, kterému chybí zadní okno a  má odříznutou větší část střechy. Přes ni jsou vidět dva velké sudy.

Na druhém záběru je vidět, že další barel stál na nich a byl přidržen silnými pásy. Na nejméně jednom sudu je vidět pozemní nebo magnetická mina. Podle AP od ní vedl kabel na východní stranu břehu.

Není jasné, jak dlouho tam auto stálo, ze záběrů je ale zřejmé, že se se sudy manipulovalo. Auto sice stálo na stejném místě, ale na jednom záběru chybí barel připoutaný lany a vyčuhující nad střechu.

Foto: ČTK/AP

Auto, které zřejmě bylo plné trhavin, na hrázi Kachovské přehrady před jejím protržením

AP upozornila, že na videu získaném od Ukrajinců byla vidět i skupina vojáků, kteří se po hrázi volně pohybovali a nekryli se.

Z toho plyne, že přehrada byla pod kontrolou okupačních sil, které neměly žádný pocit ohrožení. Ruští vojáci i ženisté si tedy mohli na přehradě dělat, co chtěli, což je další nepřímý důkaz, že za zničením hráze mohou být nejspíš Rusové.

Jenom sudy by nestačily ke zničení hráze

Příslušník ukrajinských speciálních sil poskytl pod podmínkou anonymity AP vyjádření. Je přesvědčen, že auto mělo buď zastavit případný útok ukrajinských sil po hrázi, nebo měly výbušniny umocnit sílu exploze ve strojovně.

Podotkl, že samo auto s náložemi by přehradu nemohlo zničit. Důvody jsou dva, výbuch by na koruně hráze přehradu nezničil. Množství trhaviny v autě by navíc na zničení hráze nestačilo.

Norské seismografy zachytily 6. června ve 2:54 otřesy, které naznačují mnohem silnější explozi, než by způsobily zmíněné sudy.

Kachovská přehrada se neprotrhla sama. Byly použity výbušniny, máme důkazy, tvrdí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Terorismus, ale čí? Moskva a Kyjev se vzájemně obviňují z odpálení Kachovské přehrady

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám