Hlavní obsah

Pan Zlý. Rusko využívá exprezidenta Medvěděva jako pěšáka propagandy

Zatímco v roce 2008 byl Dmitrij Medvěděv coby nový prezident prezentován Ruskem jako moderní a liberálněji smýšlející politik, dnes pro tamní autoritářský režim plní roli čistě propagandistickou. Nešetří výhrůžkami směrem k Západu a plní si svůj profil na Twitteru rádoby vtipnými komentáři na adresu předních evropských politiků.

Foto: ČTK

Místopředseda ruské Rady bezpečnosti Dmitrij Medvěděv

Článek

Proměna Medvěděvova obrazu je těžko přehlédnutelná. V roce 2008 byl coby nový prezident nadějí, že budou vztahy mezi Západem a Ruskou federací když už ne přátelské, tak alespoň funkční.

Z této doby lze nalézt spoustu fotografií smějícího se Medvěděva po boku předních světových státníků včetně tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy či britského premiéra Davida Camerona.

„Tehdy Rusko vytvářelo jakousi fasádu a iluzi snahy o posun směrem k demokratickým hodnotám. A právě Medvěděv byl vykreslován jako demokratičtější nebo liberálnější tvář země,“ vzpomíná Stanislav Žaryn, zmocněnec polské vlády pro bezpečnost informačního prostoru.

Patrioty na Ukrajinu? Ať to impotenti z NATO ani nezkoušejí, vyhrožuje Medvěděv

Válka na Ukrajině

Ve funkci prezidenta vydržel Medvěděv do roku 2012, pak se vyměnil s Vladimirem Putinem a osm let vykonával pozici premiéra.

Foto: ČTK

Medvěděv ve společnosti tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy a tehdejšího předsedy italské vlády Silvia Berlusconiho

V lednu 2020 ho ruský vládce jmenoval do nově vzniklé pozice místopředsedy Rady bezpečnosti. Do mezinárodního veřejného prostoru začal ale aktivněji vstupovat až letos, po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Projevuje se jako jeden z nejostřejších zastánců války a nebojí se ani těch nejextrémnějších návrhů, včetně použití jaderných zbraní.

„Nyní vidíme, že byl použit jako pouhý pěšák ve hře ruské propagandy,“ vysvětlil pro agenturu PAP Žaryn.

Oblíbeným hřištěm je Twitter

Ruský exprezident nejčastěji zásobuje obyvatelstvo svými úvahami prostřednictvím ruských sociálních sítí VKontakte nebo Telegram. Nedávno například zaujal myšlenkou, že konflikt na Ukrajině je ve skutečnosti konflikt se Satanem.

Nemluví ale jenom k ruskému publiku, což dokládá skutečnost, že jako jeden z mála vysokých představitelů Ruska má profil i na Twitteru, jehož činnost je v této zemi jinak částečně omezena.

Na Twitteru jsou jeho příspěvky sice občas také ideologicky zabarveny, ale mnohem častěji tam vystupuje sarkasticky. A tak si tu vyměňuje vzkazy s Elonem Muskem, tu gratuluje hlávce salátu k tomu, že vydržela déle než Liz Trussová ve funkci britské premiérky.

Medvěděv se posmíval Trussové. Musk ho setřel

Zahraniční

Na Twitteru komunikuje zpravidla v angličtině, dokonce i za použití slangových výrazů, čímž zvyšuje pravděpodobnost, že jeho slova převezmou zahraniční média a jeho propaganda se tak dostane i k prorusky uvažujícímu obyvatelstvu.

Širokou zásobu jedovatých slůvek nelze Medvěděvovi upřít. Poláci jsou pro něj „drzí“, NATO „impotentní“, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj „vrchním klaunem“ a evropští lídři navštěvující Kyjev „milovníci žab, játrových klobás a špaget“.

Jakou váhu mají exprezidentovy názory v úzkém kruhu věrných, nelze odhadnout. Zprávy o dění v Kremlu jsou často spíše nepodložené spekulace než důvěryhodné informace.

Rada bezpečnosti je podle ruské ústavy konzultačním orgánem prezidenta plnící roli jakési platformy pro koordinaci bezpečnostní politiky státu. Jako její místopředseda tedy Medvěděv nemá žádné vyloženě exekutivní pravomoci či odpovědnost.

Patrioty na Ukrajinu? Ať to impotenti z NATO ani nezkoušejí, vyhrožuje Medvěděv

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám