Hlavní obsah

Padl Bachmut? Ukrajinci se na kousku stále ještě drží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejtvrdší boje na frontě probíhají několik měsíců u Bachmutu. Ukrajinci se tak pokusili o protiútok a na některých místech postoupili, ve čtvrtek se však dostali do problémů. Podle některých neověřených zpráv z ruské strany ztratili v Bachmutu své poslední opěrné body. Ukrajinské velitelství speciálních sil naopak zveřejnilo záběry, jak Ukrajinci dobývají Bachmut zpět.

Boje o BachmutVideo: Velení Sil speciálních operací Ozbrojených sil Ukrajiny

 
Článek

„Útočné jednotky Wagnerovy skupiny dostaly pod plnou kontrolu opevnění Domino. Zajištěn je poslední opevněný bod ukrajinské armády ve městě,“ uvedl ruský blog na Telegramu Vojennaja chronika.

Situaci popsal slovy: „Obrana Bachmutu ukrajinskými silami končí.“

Přiznal ale, že se budova musí ještě odminovat a že v ní ještě mohou být zbylí obránci. Pokračují podle něj boje o obvod Litak. Ten podle náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanny Maljarové ukrajinské jednotky drží.

Postoupili jsme o 700 metrů do hloubky, hlásí Ukrajinci u Bachmutu

Válka na Ukrajině

Ruský expert z centra vojenskopolitické žurnalistky Boris Rožin popsal situaci podobně.

„Od rána pokračovaly tvrdé boje na jihozápadním okraji města, kde ještě zůstaly poslední domy kontrolované ukrajinskými silami. Navzdory velkému pokušení oznámit dobytí Artěmivsku (sovětský název Bachmutu) se tak stane až po vyčištění jihozápadního předměstí. Nepřítel se tam zuřivě brání, ačkoli je výsledek oběma stranám jasný,“ přiznal Rožin.

Uvedl však, že situace ruských jednotek také není jednoduchá.

Foto: LIBKOS, ČTK/AP

Ukrajinci pálí z kanou u Bachmutu.

„Ukrajinci používají své rezervy a drtí boky ruských jednotek. Po vyčištění města lze očekávat tvrdé boje v Chromovém,“ dodal s tím, že vesnice Chromove sousedí hned se západní částí Bachmutu a vede přes ni cesta do Časiv Jaru.

Aby Ukrajinci vyvrátili tvrzení, že město padlo, zveřejnili záběry z bojů. „Bachmut. Tvrdé boje o každý metr ukrajinského města,“ uvedlo ukrajinské velitelství s tím, že žádné video nedokáže přiblížit, co se děje ve městě, jaké titánské úsilí věnují vojáci jeho obraně.

Těžká situace obránců

Washingtonský Institut pro studium války upozornil, že jde zřejmě o předčasné výroky. Geolokované záběry z 18. května potvrzovaly, že Ukrajinci drželi několik výškových budov na západě města, a nebyly zaznamenány žádné případy stahování se ukrajinských vojáků.

Podle blogu Vojennaja chronika se ukrajinské jednotky snažily opustit Domino, kolem něhož se svíraly kleště z obou stran, protože si Ukrajinci uvědomují, že konec je nevyhnutelný.

Tvrdí, že ústup Ukrajinců je nekoordinovaný a částečně zřejmě provedený bez povolení. Podle Rožina mířili do Chromového.

Problémy v Bachmutu přiznala na Telegramu i náměstkyně ukrajinského ministra zahraničí Maljarová.

Rusko u Bachmutu posiluje své jednotky

Válka na Ukrajině

„Nepřítel nemůže vyhrát kvalitou, tak sahá po kvantitě. Zvýšil počet jednotek v bachmutském směru o několik tisíc lidí a snaží se využít převahu v těžkém dělostřelectvu a v množství granátů,“ přiznala Majlarová.

Přiznala, že kvůli dělostřelecké palbě je situace ukrajinských vojáků těžká. „V Bachmutu se mění budovy na popel. Zůstávají jen základy, které nelze bránit,“ dodala s tím, že se postup z posledních dnů se zadrhnul.

„Je potřeba pochopit cenu postupu. Je nesmírně obtížné plnit bojové úkoly, protože tam ruská armáda soustředila obrovské množství svých sil. Každý metr postupu je jako 10 kilometrů v jiných podmínkách,“ zdůraznila.

Zopakovala, že se podařilo osvobodit 20 km2, a upřesnila postup na křídlech. „Na jednom o 500 metrů, na druhém skoro o kilometr,“ doplnila.

Ukrajinská protiofenziva po křídlech

Ukrajinský postup na křídlech mezi 11. a 19. květnem u Bohdanivky a Dubovo Vasylivky přiznal i Boris Rožin.

„Nepřítel tu zatlačil jednotky 200. motostřelecké brigády a 9. motostřelecké brigády. Za posledních 24 hodin ale dosáhl jen malých pokroků. Největšího postupu dosáhl v prvních dnech po zahájení protiofenzivy. Nyní pokračuje v útoku s využitím dříve nashromážděných rezerv v naději, že dosáhne dalšího pokroku ve svůj prospěch, zatímco wagnerovci vyčistí Artěmivsk,“ dodal.

Z popisu bojů je jasné, že se Ukrajinci snaží na západním okraji města zadržovat ruské jednotky a pokoušejí se o postup severozápadně od města Orechovo-Vasylivka přes Dubovo-Vasylivku a také jihozápadně u obce Ivanivske, aby přeťali cestu z Bachmutu do Kosťantynivky.

Ukrajinský generální štáb uvedl, že Rusové podnikli neúspěšné útoky u Ivanivského a Bile Hory.

Dřív se tomu říkalo nadělat si do kalhot, spílá Prigožin ruskému velení kvůli ztrátě pozic u Bachmutu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám