Hlavní obsah

Rusko u Bachmutu posiluje své jednotky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Bachmut se dál tvrdě bojuje, přiznal ve svodce za úterý ukrajinský generální štáb. Podle vedení samozvané Doněcké lidové republiky a zdrojů na ruských sociálních sítích se ruské jednotky u Bachmutu posilují. Institut pro studium války (ISW) dospěl k závěru, že se Rusové navzdory přípravám na odražení ukrajinské ofenzivy dál snaží ovládnout Bachmut.

Foto: LIBKOS, ČTK/AP

Ukrajinci pálí z kanonu u Bachmutu

Článek

Šéf samozvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin v úterý oznámil, že ruské síly u Bachmutu posilují s cílem stabilizovat situaci: „Posílili jsme naše kluky, takže si myslím, že by se situace měla srovnat.“ V přímém přenosu diskuse v pořadu propagandisty Vladimira Solovjova také řekl, že ubývá výškových domů, které kontrolují Ukrajinci.

Přední ruský vojenský blogger Rybar na Telegramu napsal, že na křídlech u Bachmutu byly rozmístěny čtyři nové prapory. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová uvedla v pondělí, že tam byli rozmístěni výsadkáři: „Stahují do okolí Bachmutu své výsadkové útočné zálohy.“

Rusové také přesunuli část 6. gardové motostřelecké divize na nespecifikované místo severně od Bachmutu, zřejmě do oblasti mezi Svatove a Kupjanskem.

Wagnerovci lezou u Bachmutu jako krysy do pastičky na myši, tvrdí ukrajinský velitel

Evropa

Podle ISW má posilování zřejmě umožnit wagnerovcům ovládnout celý Bachmut. Rybar uvedl, že wagnerovci čistí oblast rodinných domků, aby mohli zaútočit na silnici do Časiv Jaru.

O odrážení útoků mluví obě strany

Ruské ministerstvo obrany v úterý uvedlo, že pokračuje ve snahách odrážet ukrajinské protiútoky a že u Ivanivského, šest kilometrů od Bachmutu, 4. motostřelecká brigáda 2. armádního sboru Luhanské lidové republiky odrazila deset ukrajinských protiútoků.

Likvidace kulometu wagnerovců

Podle ukrajinského štábu se protivník pokoušel útočit v samotném Bachmutu i v katastrech obcí Bohdanivka, Ivanivske a Toreck. Všude byl odražen. Okolní města včetně Časiv Jaru byla ostřelována. O ukrajinském postupu se štáb nezmínil, ale to nedělal ani v případě jiných útoků.

Ukrajina před ofenzívou zesílila útoky na Luhansk

Válka na Ukrajině

Velitel ukrajinského uskupení sil Východ Oleksandr Syrskyj hovořil o tom, že Ukrajinci získali u Bachmutu první úspěchy a tři dny postupují. Stejně se vyjádřila i náměstkyně Maljarová: „V Bachmutu je vše těžké. Navzdory tomu všemu se našim vojskům dařilo několik dní postupovat.“

Syrskyj však současně s oznámením postupu varoval, že se Rusové pokoušejí dál město obklíčit.

Maljarová oznámila, že se ukrajinským silám podařilo v posledních dnech osvobodit 20 km2, ale Rusové stále postupují na některých místech u Bachmutu.

Odražení ruského útoku u Bachmutu

Institut pro studium války na základě analýzy snímků z místa napsal, že ukrajinské jednotky postoupily v samotném městě i u deset kilometrů vzdálené Orichovo-Vasilivky. Rusové potvrdili, že se tam tvrdě bojovalo. Nasazeny byly i termobarické plamenomety, napsala agentura TASS.

Uskupení ruských sil Jih ve středu oznámilo, že zasáhlo soustředění ukrajinských jednotek v Bachmutu a na dalších třech místech. Podle mluvčího Vadima Astafjeva raketová palba zasáhla mezi Soledarem a Bachmutem místa, kde byli soustředěni vojáci ukrajinské 24. a 57. samostatné mechanizované brigády. U Krasnohorivky měli zničit samohybnou houfnici Akacija a v Orechovo-Vasilivce čtyři velkorážné minomety: „Ve stejné oblasti zasáhly rakety těžkého plamenometného systému Solncepek shromáždění živé síly ukrajinského praporu ze 127. brigády teritoriální obrany.“ Tyto plamenomety dostali letos do výzbroje i výsadkáři.

Vytlačili jsme Rusy z některých pozic v Bachmutu, tvrdí ukrajinský velitel

Válka na Ukrajině

Ukrajina provedla menší úspěšný protiútok u Bachmutu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám