Hlavní obsah

Dřív se tomu říkalo nadělat si do kalhot, spílá Prigožin ruskému velení kvůli ztrátě pozic u Bachmutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ruské žoldnéřské skupiny Wagner Jevgenij Prigožin se ve čtvrtek znova ostře obul do ministerstva obrany v Moskvě. Důvodem bylo vyklizení některých míst v oblasti ukrajinského Bachmutu ruskými armádními jednotkami, což mělo vrchní velení odůvodnit slovy, že vojáci „zaujali výhodnější pozice“.

Obytné domy v Bachmutu pod intenzivní palbou (záběry zveřejněné 17. 5.)Video: Reuters

 
Článek

„Bohužel jednotky ruské armády ztratily oblasti, které před měsíci dobyly a držely jednotky skupiny Wagner, včetně okolí obce Kliščivka (jižně od Bachmutu),“ reagoval Prigožin v prohlášení, z nějž citoval server Focus.

Ministerstvo obrany ale prý informovalo, že se vojáci odebrali na výhodnější místa, pokračoval Prigožin. „Jestliže přenecháš nepříteli rozsáhlé oblasti prosáklé krví tvých druhů, pak už se tomu neříká ,nadělat si do kalhot‘, ale zaujmout příznivější pozice,“ dodal sarkasticky.

Ukrajinská armáda ve čtvrtek oznámila, že v těžkých bojích kolem Bachmutu na východě země dosáhla dalších územních zisků.

„Přestože naše jednotky nemají výhodu ve vybavení ani v počtu vojáků, pokračují v postupu a překonaly vzdálenost 150 až 1700 metrů,“ uvedl v televizi mluvčí východního uskupení ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj. Podrobnosti o územních ziscích ale nezveřejnil.

Většina Bachmutu v ruských rukou

S odlišným pohledem na boj o město přišel ve středu německý deník Bild, který s odvoláním na vlastní rešerše uvedl, že je „99 procent Bachmutu v ruských rukou“.

„Ruská invazní armáda je zřejmě už jen několik dní, nebo dokonce hodin od úplného ovládnutí města, v němž dříve žilo 70 tisíc lidí,“ napsal list s tím, že skupině Wagner se v posledních 48 hodinách zdařil průlom do západní části města ovládané dosud Ukrajinci.

Bild dále uváděl, že ukrajinské síly kontrolovaly už jen jednu stranu nejzápadněji položené ulice. V této souvislosti list citoval z prohlášení wagnerovců, že se probojovali až na západní okraj města a že stojí „250 metrů od vítězství“.

Ukrajinci podle listu měli držet ve městě už jen dvacet budov, resp. méně než jedno procento rozlohy města. Mělo jít o jednu stranu nejzápadnější ulice města.

Ještě před několika měsíci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označoval Bachmut za „nedobytnou pevnost“. Ukrajinský vojenský novinář Andrij Caplienko ale ve středu napsal, že hlavním úkolem ukrajinských sil vůbec není bojovat v ulicích Bachmutu, ale vyhrát bitvu o výšiny na bocích. Dokud budou wagnerovci bojovat v troskách ulic ovládaných ukrajinskými silami, nerozšíří své síly do boků, míní novinář.

Bild z toho vyvozuje, že úkolem ukrajinské armády už není město udržet, nebo dokonce osvobodit, ale pouze zdržovat ruský postup na západ od Bachmutu.

Rusko u Bachmutu posiluje své jednotky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám