Hlavní obsah

Orbán: Putin není válečný zločinec a Ukrajina není suverénní stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský premiér Viktor Orbán na otázku redaktora německého Bildu, zda považuje ruského prezidenta Vladimíra Putina za válečného zločince, odpověděl jednoznačně záporně. „Pro mě jím není, protože jsme ve válce. O válečných zločinech můžeme mluvit až po válce,“ řekl.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán při projevu

Článek

Na otázku, zda by Maďarsko nechalo Putina zatknout na základě zatykače vydaného mezinárodním soudním tribunálem, pokud by zavítal do Maďarska, Orbán řekl, že Putin neplánuje návštěvu země, takže je to pouze hypotetická otázka.

Předseda maďarské vlády opětovně zdůraznil, že jsou nutná mírová jednání a příměří. „Musíme přesvědčit zúčastněné strany konfliktu, aby zasedly k jednacímu stolu. To by nebyl dobrý nápad, kdybychom jim řekli, pojďte jednat a pak vás zatkneme,“ dodal.

Podle Orbána čas hraje ve prospěch Ruska. Vyjádřil přesvědčení, že Ukrajina válku nemůže vyhrát a Putin zůstane u moci i v roce 2024.

Maďarsko zablokovalo ostatním zemím EU peníze na bezpečnost

Ekonomika

Sobotnímu tažení wagnerovců na Moskvu Orbán nepřikládá větší význam. „Náznakem oslabení Putinovy pozice je fakt, že se to vůbec stalo. Síla jeho pozice se však ukázala v tom, že konflikt se vyřešil do 24 hodin,“ uvedl.

„Putin je prezidentem Ruska, a pokud si někdo myslí, že může selhat nebo ho vymění, tak nerozumí ruskému národu a ruské mocenské struktuře, která je velmi stabilní. Zakládá se na armádě, tajné službě a policii. Je to jiná země, než například Německo nebo Maďarsko,“ dodal.

Otázku, proč je proruský, považuje za provokativní

Otázku Bildu, proč je proruský, když v roce 1989 otevřeně vyzval k odchodu sovětských vojáků z Maďarska, označil Orbán za provokativní. „Pokud říkáte, že Maďaři jsou přátelští k Rusům, tak je to v rozporu s našimi historickými zkušenostmi. Bojuji za Maďarsko, nezajímá mě Putin ani Rusko,“ řekl.

Podle Orbána nepostupuje Ukrajina suverénně, o všem totiž rozhodují Spojené státy.

„Ukrajina není suverénní země. Nemají peníze. Nemají zbraně. Jen proto mohou válčit, že je Západ podporuje. Pokud Američané rozhodnou, že chtějí mír, tak bude mír,“ uvedl. „Ukrajině rychleji dojdou vojáci než Rusku a to rozhodne,“ dodal.

Orbán si nemyslí, že pokud by Rusko zvítězilo, pokračovalo by ve válce proti Evropě. „Na to nejsou dost silní. Tato válka jasně ukázala, že NATO je mnohem silnější než Rusko. Proč by někdo, kdo je slabší než NATO, chtěl napadnout NATO?“ položil řečnickou otázku předseda maďarské vlády.

Nový ukrajinský velvyslanec už měsíce čeká, až ho Budapešť schválí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám