Hlavní obsah

Nový ukrajinský velvyslanec už měsíce čeká, až ho Budapešť schválí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým ukrajinským velvyslancem v Maďarsku se má stát Fedir Šandor, už měsíce ale čeká na schválení z maďarské strany. Šandor pochází ze Zakarpatska, v civilu přednáší na univerzitě v Užhorodě, má maďarskou i ukrajinskou národnost a od začátku války s Ruskem bojuje v řadách ukrajinské armády.

Foto: Profimedia.cz

Nový ukrajinský ambasador Fedir Šandor během prezentace Týdne maďarské kuchyně v zakarpatském Siurte v roce 2020.

Článek

V rozhovoru pro web hvg360.hu Šandor zdůraznil, že válka skončí, až bude osvobozené celé ukrajinské území. „Vítězství dosáhneme, když se nepřátelská země zřítí,“ zdůraznil.

Zpochybnil tvrzení vlády premiéra Viktora Orbána, že Maďarsko se nenechá zatáhnout do války. „V ukrajinské armádě bojuje 400 Maďarů, bohužel třicet z nich už padlo,“ uvedl.

Šandor také odmítl maďarskou státní propagandu, že Maďaři v Zakarpatsku jsou v ohrožení a že jejich práva jsou potlačována.

Tři z ukrajinských vojáků, které předali Rusové do Maďarska, se vrátili na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Web se rovněž Šandora zeptal, nakolik podle něj považují ukrajinští Maďaři válku za svou. „Já sám jsem dobrým příkladem toho, že Maďaři stejně jako ostatní národnosti žijící na Ukrajině chrání své rodiny a rodnou zemi,“ řekl.

Šandor poděkoval maďarským dobrovolníkům, kteří jim na frontu posílají materiální pomoc. „Maďarsko bylo po staletí historicky štítem evropské civilizace proti agresorům z východu. Dnes jsme tím štítem my,“ konstatoval Šandor, který se proslavil také tím, že přednášel svým studentům přímo ze zákopu.

Bezprecedentní vůči spojenci. USA zablokovaly dodávky zbraní Maďarsku

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám