Hlavní obsah

Oprava Kerčského mostu se Rusům značně protáhne, zřejmě až do léta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská vláda v pátek nařídila dokončit opravu krymského mostu do července 2023 poté, co byl jediný most spojující ruskou pevninu s anektovaným poloostrovem v sobotu poškozen výbuchem. Plány na opravu se tak zřejmě komplikují, protože Ruskem dosazený správce Krymu Sergej Aksjonov původně hovořil o tom, že most bude znovu plně funkční nejpozději do měsíce a půl.

U Kerčského mostu se hromadí kamiony, které na něj nemohou a čekají na trajektVideo: Reuters

 
Článek

V dekretu podepsaném premiérem Michailem Mišustinem stojí pokyn pro společnosti pověřené „projektováním a obnovou zničených prvků dopravní a inženýrské infrastruktury Krymského mostu“, aby práci dokončily do 1. července 2023.

Dokument byl zveřejněn na vládních stránkách.

Jediným dodavatelem opravy mostu z Ruska na protiprávně anektovaný ukrajinský poloostrova Krym bude podle vládního rozhodnutí firma Nižněangarsktransstroj.

Ruskem dosazený správce Krymu Sergej Aksjonov přitom ještě před pár dny uvedl, že trajekty budou zajišťovat přepravu z ruské pevniny na Krym maximálně po dobu měsíce a půl, než bude most opraven.

Na trajekty čekají dlouhé fronty nákladních aut. Než se auto k trajektu dostane, trvat to může podle místního úředníka až pět dní.

Kerčský (Krymský) most, výkladní skříň vlády ruského prezidenta Vladimira Putina, byl uplynulou sobotu poškozen při výbuchu, z něhož Rusko obvinilo Ukrajinu. Někteří ukrajinští představitelé incident oslavovali, ale Kyjev se k odpovědnosti nepřihlásil.

Rusko je po brutálních náletech jako kůl v plotě

Válka na Ukrajině

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám