Hlavní obsah

Prigožin oznámil konec postupu na Moskvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin souhlasil s návrhem běloruského vůdce Alexandra Lukašenka na zastavení postupu skupiny na ruském území. Oznámil to Lukašenko a následně to potvrdil sám Prigožin, uvedla RIA Novosti.

Prigožin oznámil konec postupu na MoskvuVideo: AP/Reuters

 
Článek

„Dnes ráno ruský prezident Vladimir Putin informoval svůj běloruský protějšek o situaci na jihu Ruska. Hlavy států se dohodly na společných akcích,“ uvedl telegramový účet s odkazem na tiskovou službu běloruského prezidenta.

Ten prý následně celý den jednal s šéfem wagnerovců Jevgenijem Prigožinem. „Dohodli se na tom, že je nepřípustné rozpoutat krvavý konflikt na území Ruska, a Prigožin přijal Lukašenkův návrh na zastavení pohybu ozbrojených skupin,“ stojí v prohlášení běloruského prezidenta.

„Za den jsme došli 200 kilometrů před Moskvu. Během té doby jsme neprolili ani kapku krve našich bojovníků. Teď nastal okamžik, kdy by k tomu mohlo dojít. Protože chápeme veškerou odpovědnost za to, že na jedné ze stran bude prolita ruská krev, obracíme náš konvoj a vracíme se podle plánu do našich základních táborů,“ řekl Prigožin v audionahrávce na svém Telegramu.

Je to rána do zad, řekl Putin ke vzpouře wagnerovců. Vyzval k tvrdé reakci

Válka na Ukrajině

Je prý garantována bezpečnost pro bojovníky Wagnerovy skupiny. Prezident Vladimir Putin dopoledne označil vzpouru za dýku do zad a vydal rozkaz k neutralizaci skupiny. Lukašenkovi, který ho o výsledku jednání s Prigožinem informoval, poděkoval za dobře odvedenou práci.

Prigožin se se svými žoldnéři vzbouřil v pátek večer a vydal se na pochod na Moskvu z Rostova na Donu, který obsadil. Během soboty se dostal do Voroněže. Důvodem bylo to, že na jeho tábor údajně zaútočila raketami ruská armáda a mnoho bojovníků zabila.

Ministerstvo obrany to odmítlo. Proti jeho šéfovi Sergeji Šojguovi se Prigožin dlouhodobě vymezuje. Požadoval jeho odvolání a také odvolání šéfa generálního štábu Valerije Gerasimova.

Prigožin odhaluje pravdu o začátku konfliktu na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám