Hlavní obsah

Odsouzený Girkin se přihlásil do bojů na Ukrajině. Chce ho tam poslat i manželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do bojů na Ukrajině se z ruské věznice přihlásil Igor Girkin alias Strelkov, někdejší „ministr obrany“ samozvané republiky doněckých separatistů a zároveň bývalý důstojník ruské tajné služby FSB. Má to ale háček – kontrakty s ruskou armádou nemohou podepisovat lidé odsouzení za „extremismus“. Právě za něj přitom v lednu soud Girkina poslal na čtyři roky za mříže. Jeho právníci přesto věří, že existuje cesta, jak by se jejich klient mohl invaze na Ukrajinu účastnit.

Foto: Yulia Morozova, Reuters

Igor Girkin alias Strelkov na archivním snímku

Článek

„Když země prochází těžkým vojenským konfliktem, je zločin nedovolit odejít na frontu důstojníkovi a vlastenci s jedinečnými zkušenostmi a znalostmi ve vojenské sféře. Jenže právě tak zásadní chybu udělaly úřady tím, že poslaly Igora Strelkova do vězení za politické obvinění z extremismu,“ přimlouvá se na Telegramu za vyslání svého manželka na frontu Girkinova manželka Miroslava Reginská.

Jedno z vojenských uskupení na území takzvané Doněcké lidové republiky už vyjádřilo připravenost Girkina přijmout, dostal by hodnost četaře, řekl ruskému webu RBK jeho právník Alexandr Molochov.

Ten také nastínil, jak by se Girkin mohl dostat do armády navzdory odsouzení za „extremismus“. Buď by jej viny mohl zprostit odvolací soud (naplánován je na 15. května), nebo by mu milost spojenou s vymazáním z trestního rejstříku udělil sám ruský prezident Vladimir Putin.

Girkin si odsedí čtyři roky za výzvy k extremismu

Evropa

Girkin byl za „veřejné výzvy k extremismu prostřednictvím internetu“ odsouzen letos 25. ledna. Podle telegramového kanálu Baza byl odsouzen za dva příspěvky – v jednom uvažoval nad tím, že by se Rusko vzdalo Krymu, v druhém kritizoval nevyplácení peněz ruským vojákům.

Doživotí za sestřelení letu MH17

V řadách FSB sloužil Girkin od roku 1996 do roku 2013. V roce 2014 se na ukrajinském Donbasu účastnil bojů v řadách proruských sil. Od května do srpna 2014 vedl ministerstvo obrany samozvané Doněcké lidové republiky.

Nizozemský soud odsoudil Girkina v nepřítomnosti k doživotnímu vězení za podíl na sestřelení malajsijského Boeingu MH17 v Donbass v létě 2014, při němž zahynulo 298 lidí. On sám vinu popírá, Rusko jej odmítlo vydat.

Loni v listopadu už po svém zadržení dal Girkin najevo svůj zájem o kandidaturu na ruského prezidenta – jakožto odsouzený ale neměl šanci se o to pokusit.

Girkin chce kandidovat na ruského prezidenta

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám