Hlavní obsah

Odměny pro ukrajinské vojáky i odškodné padlým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý ukrajinský voják nebo pracovník bezpečnostních složek státu bez ohledu na hodnost a pracovní zařazení bude po dobu trvání válečného stavu dostávat měsíční příplatek 30 tisíc hřiven (23 tisíc korun).

Foto: Andrew Marienko, ČTK/AP

Ukrajinský voják u obrněného transportéru

Článek

Vojáci, kteří se přímo účastní bojů, mohou počítat s až 100 tisíci hřiven (77 tisíc korun) podle odsloužených hodin a úkolů. „Děláme to proto, aby naši obránci a obránkyně věděli, že je jim země vděčná. Stát musí důstojně ohodnotit tuto důležitou práci,“ oznámil ministr obrany Oleksij Reznikov.

Rodiny padlých budou odškodněny 15 miliony hřiven.

Miliony za zbraně a dezerci Rusů

Rozhodnutí v týdnu posvětila ukrajinská vláda, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zdůraznil, že „to tak bude až do konce této války“.

Lékař údajně ošetří jen některé Rusy. Komora o ničem neví

Domácí

Ukrajinský parlament minulou středu schválil zákon, který umožňuje vládě přerozdělovat finanční prostředky určené na armádu bez dodatečného schvalování zákonodárným sborem.

Ukrajinské ministerstvo obrany také počátkem týdne nabídlo ruským vojákům amnestii a odškodné pět milionů rublů (1,1 milionu korun) za zbraně a techniku, pokud se nechají zajmout.

Postavte se proti invazi na Ukrajinu, burcuje český Jablotron v Rusku

Internet a PC

V opačném případě je čeká smrt, řekl Reznikov. „Vyjděte s bílou vlajkou a proneste kódové slovo ‚milion‘,“ vyzval ministr na svém facebookovém profilu. S nápadem podle něj přišlo mezinárodní IT společenství, které také začalo za tímto účelem vybírat peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám