Hlavní obsah

Budeme dál utahovat šrouby. USA oznámily nové sankce vůči Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hirošima
Aktualizováno

Spojené státy oznámily nový balíček sankcí vůči Rusku v souvislosti s jeho invazí na Ukrajinu. Novinářům to vpředvečer summitu skupiny G7 v japonské Hirošimě řekl nejmenovaný vysoce postavený americký vládní činitel, uvedla agentura Reuters. Cílem nových opatření je mimo jiné zamezit obcházení už zavedených sankcí. S podobným návrhem nedávno přišla Evropská unie v rámci svého už jedenáctého balíku sankcí vůči Rusku.

Foto: Kiyoshi Ota, ČTK/AP

Prezident Joe Biden na bilaterálním jednání s japonským premiérem Fumiem Kishidou den před zahájením summitu G7 v Hirošimě

Článek

Americký představitel ve čtvrtek uvedl, že úsilí G7 bude nyní zaměřeno na narušení schopnosti Ruska získat zboží, které potřebuje pro válku, a na uzavření mezer používaných pro obcházení sankcí. Dalším cílem jednání bude dále snížit mezinárodní závislost na ruské energii a zúžit přístup Moskvy k mezinárodnímu finančnímu systému.

„Náš závazek pokračovat v utahování šroubů vůči Rusku zůstává stejně silný jako v loňském roce,“ řekl podle Reuters činitel.

Ruská agrese vůči Ukrajině bude jedním z hlavních témat summitu skupiny velkých světových ekonomik G7, který začíná v pátek a končí v neděli. Všechny zúčastněné země, tedy kromě Spojených států také Kanada, Francie, Německo, Itálie, Británie a hostující Japonsko, v konfliktu podporují Kyjev a očekává se, že představí svá vlastní sankční opatření.

G7 zvažuje totální zákaz vývozu do Ruska

Ekonomika

Nejnovější americký sankční balíček podle Reuters výrazně omezí přístup Ruska k výrobkům nezbytným pro jeho bojeschopnost. Má také zabránit asi 70 subjektům z Ruska a dalších zemí obchodovat se zbožím americké výroby tím, že je přidá na černou listinu amerického ministerstva obchodu.

Kromě toho Spojené státy oznámí přibližně 300 nových sankcí proti jednotlivcům, subjektům, plavidlům a letadlům v Evropě, na Blízkém východě a v Asii. Sankce by se také měly rozšířit na více sektorů ruské ekonomiky.

Americký představitel řekl, že Washington podnikne významné kroky k tomu, aby svůj postup těsně sladil s EU a Británií a aby zajistil, že G7 zůstane co nejkoordinovanější v reakci na „brutální akce Ruska“.

G7 a EU chystají zákaz dovozu ruského plynu Jamalem

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám