Hlavní obsah

G7 a EU chystají zákaz dovozu ruského plynu Jamalem

Skupina vyspělých zemí G7 a Evropská unie se chystá zpečetit ukončení dovozu zemního plynu z Ruska plynovody, u nichž už Rusko přerušilo export do Evropy. Rozhodnutí má být zveřejněno na summitu G7, který v pátek začíná v japonské Hirošimě.

Foto: DPA / Patrick Pleul , ČTK

Kompresorová stanice pro ruský zemní plyn v Německu

Článek

Informoval o tom list The Financial Times.

Dohoda, jež by znamenala první zablokování přepravy plynovody ze strany Západu od ruské invaze na Ukrajinu, má zamezit obnovení dodávek plynu do Polska a Německa. Tyto dodávky prostřednictvím plynovodu Jamal z rozhodnutí Ruska od loňska neproudí.

Aby někdo nezměnil názor

Podle zdroje deníku z jednání je nyní cílem zajistit, aby některý z bývalých odběratelů v blízké budoucnosti nezměnil na věc názor.

Zákaz by měl platit nejméně po dobu války na Ukrajině. Jeden z evropských účastníků jednání dodal, že by mohl přispět k větší důvěře investorů k investicím do terminálů na zkapalněný zemní plyn LNG v Evropě i USA, protože by jim alespoň částečně odpadly obavy, že by se Evropa mohla rychle vrátit k levnějšímu ruskému plynu.

Plány zašly daleko, terminálů na LNG by v Evropě mohlo být zbytečně moc, píše Bloomberg

Ekonomika

Podíl Moskvy na dovozech plynu do Evropy poklesl z loňských čtyřiceti procent na méně než deset procent. Podzemní zásobníky plynu napříč Evropou jsou navíc díky mírné zimě a úsporám aktuálně naplněny přibližně ze šedesáti procent, když stejnou dobou loni to bylo jen ze třetiny.

Omezení ropy Družbou

Evropská unie by navíc mohla v rámci jedenáctého balíčku sankcí zakázat přepravu ropy severní větví ropovodu Družba, který může zásobovat rafinérie v Polsku a Německu. Německá zařízení přestala objednávat ruskou ropu počátkem roku, zatímco Polsku Moskva zastavila dodávky v únoru.

Česko, Slovensko a Maďarsko mají výjimku na dovoz ruské ropy jižní větví Družby, dokud nenahradí dodávky odjinud. Česku by se to podle premiéra Petra Fialy (ODS) mělo podařit v příštím roce rozšířením kapacity ropovodu TAL z Terstu do německého Ingolstadtu, odkud se následně přepravuje ropovodem IKL do Kralup nad Vltavou.

Expert: Bez ropy z Družby vydrží Česko nejvýš devět měsíců

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám