Hlavní obsah

Není to bezpečné. Rusové ruší květnové oslavy na Krymu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Krymu se neuskuteční 9. května přehlídky ke Dni vítězství nad fašismem. Zrušeny byly stejně jako prvomájové oslavy spojené s průvody. Uvedl to Rusy jmenovaný správce Krymu Sergej Aksjonov.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Pochod nesmrtelného pluku

Článek

„Úřady (samozvané) Krymské republiky a města hrdiny Sevastopolu přijaly společné rozhodnutí nepořádat slavnostní průvody na 1. máje, pochody Nesmrtelného pluku a vojenskou přehlídku 9. května.

Rozhodnutí bylo přijato z bezpečnostních důvodů,“ napsal Akjonov na svém účtu na Telegramu. Přístav Sevastopol sice leží na Krymu, ale je správně samostatný.

Guvernér Sevastopolu Michail Razvožejev pak uvedl, že ve městě ještě rozhodnutí ohledně přehlídky nepadlo a probíhají konzultace s ministerstvem obrany.

Na vojenské přehlídce na Rudém náměstí budou chybět některé zbraně

Evropa

Zrušení oslav v domovském přístavu Černomořské flotily by bylo přiznáním slabosti.

Pochody Nesmrtelného pluku, kde kráčí potomci hrdinů Velké vlastenecké války proti Hitlerově třetí říši, byly už zrušeny v Bělgorodu a Kursku, které se nacházejí nedaleko hranic s Ukrajinou. První místo se již stalo terčem několika útoků.

Členka výboru Státní dumy pro práci, sociální politiku a otázky veteránů Světlana Bessarabová varovala, že pořádání oslav 9. května v těchto oblastech může být pro místní obyvatele nebezpečné. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov postup podpořil, když řekl, že rozhodnutí o pořádání oslav je plně v pravomoci místního vedení.

V Kyjevě uspořádali přehlídku ruských vojenských vraků

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám