Hlavní obsah

Nemůžeme anektovat oblasti, které nekontrolujeme, zlobil se komentátor v ruské televizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina připojit k Rusku čtyři ukrajinské oblasti, které ani nemá Rusko pod vojenskou kontrolou, označil komentátor a analytik listu Kommersant Maksim Jusin, jenž jinak zastává prokremelské názory, za bezprecedentní.

Foto: Dmitry Astakhov, ČTK/AP

Vladimir Putin při podpisu dekretů o anexi čtyř ukrajinských oblastí.

Článek

„Nepamatuji si takový precedens v historii světa, kdy by se jako součást státu přijímaly oblasti, které nekontrolujeme,“ řekl Jusin v neděli v diskusním pořadu ruské televizní stanice NTV.

Dodal, že se snadno říká, až Rusko osvobodí Záporožskou oblast se 710 tisíci obyvateli, tyto lidi ale označil za snílky.

„Je opravdu těžké se dohadovat se snílky, kteří žijí ve svém vlastním světě a věří, že se anektovaná území osvobodí. Já vidím dynamiku bojů na frontě. Nemluvíme o tom, co se teď děje u Lymanu. Já nevím, jestli nám mobilizace pomůže změnit chod války, nebo ne, protože to nejde zrovna dobře,“ dodal.

A podle něj by si to měl čestně přiznat každý Rus.

Ruský prezident Vladimir Putin ohlásil anexi Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti v pátek. Nyní o tom rozhoduje ruský parlament, což je ale formální krok.

Putin podepsal dekrety o nezávislosti Záporožské a Chersonské oblasti

Zahraniční

Ruský ústavní soud anexi označil za zákonnou.

Začleněním těchto oblastí do Ruské federace se podle Putinova pohledu válka přenese na území Ruska.

Putin současně uvedl, že je připraven jednat s Ukrajinou, ale už ne o těchto připojených oblastech, byť žádnou z nich ruští vojáci nekontrolují celou a v Doněcké a Chersonské oblasti pod tlakem ustupují.

Reklama

Výběr článků

Načítám