Hlavní obsah

Německo dělá drahoty. K povolení vývozu leopardů na Ukrajinu si klade podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo povolí Polsku a Finsku poslání tanků Leopard na Ukrajinu, pokud jí Spojené státy poskytnou americké tanky M1 Abrams. S odkazem na zdroj z německé vlády o tom informovala agentura Reuters. Spojenci na Německo tlačí, aby s povolením neotálelo. Polský premiér uvedl, že pokud souhlas nepřijde, udělá Polsko samo „správnou věc“.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Tank Leopard 2 finské armády na cvičení. Finsko má Leopardy 2A4 a 2A6

Článek

Polsko a Finsko už ve středu uvedly, že jsou připraveny své leopardy na Ukrajinu, která se brání ruské invazi, vyslat. Tanky se však vyrábějí v Německu a vzhledem k uzavřenému kontraktu musí s jejich dalším přesunem souhlasit Berlín.

Německý kancléř Olaf Scholz podle agentury Reuters v posledních dnech několikrát zdůraznil podmínku, že jeho země schválí vyslání tanků ve chvíli, kdy se podobně zachovají i Spojené státy. Na německé politické scéně totiž panují obavy, že budou pomáhat sami. To už ale ve středu odmítl britský ministr obrany Ben Wallace - Británie přislíbila dodávku 14 těžkých tanků Challenger 2.

Souhlas je zde druhořadý. Pokud ho rychle nezískáme, uděláme sami správnou věc.
Mateusz Morawiecki, polský premiér

Spojené státy argumentují tím, že tanky Abrams nejsou kvůli údržbě a provozu vhodné pro ukrajinské síly. V pátek USA oznámí další balíček pomoci Ukrajině a podle serveru Politico, který hovořil s několika zdroji z americké vlády, balíček zřejmě tanky M1 Abrams, s jejichž vysláním na Ukrajinu Německo spojuje svůj souhlas, nebude obsahovat.

Bělorusko zahájilo společné manévry s Ruskem

Evropa

Poslanci Evropského parlamentu ve středu naléhali na Německo, aby vyslání leopardů na Ukrajinu povolilo a s krokem neotálelo, protože Ukrajina „urgentně potřebuje vojenskou pomoc a těžké zbraně k vítězství ve válce“.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Tank M1A2 Abrams z americké třetí obrněné brigády v Polsku

Polskému premiérovi Mateuszi Morawieckému už podle všeho dochází trpělivost. V úterý mluvil o tom, že není žádný důvod pro blokování či zdržování jakékoli podpory Kyjevu, a ve čtvrtek prohlásil, že „souhlas je zde druhořadý“. „Pokud ho rychle nezískáme, uděláme sami správnou věc,“ řekl ve čtvrtek ráno.

Hned v úvodu svého mandátu se tak pod tlakem ocitl nový německý ministr obrany Boris Pistorius. V pátek se západní spojenci sejdou v rámci summitu na americké letecké základně Ramstein na jihozápadě Německa. Budou tam diskutovat o další vojenské pomoci Ukrajině a očekává se, že Pistorius bude mluvit se svým americkým protějškem Lloydem Austinem právě o leopardech.

Ukrajina se už téměř 11 měsíců brání ruské agresi. Mezi spojenci panují obavy, že Rusové chystají další ofenzivu, a je tak potřeba poskytnout Ukrajině potřebné vybavení, aby se mohla bránit.

Rusko zvažuje nasadit na Ukrajině své nejmodernější tanky T-14, posádky už s nimi cvičí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám