Hlavní obsah

Rusko zvažuje nasadit na Ukrajině své nejmodernější tanky T-14, posádky už s nimi cvičí

Londýn/Moskva

Rusko vážně zvažuje, že by na Ukrajině nasadilo malý počet svých nejnovějších tanků T-14 Armata, uvedla ve čtvrtek britská vojenská rozvědka. Rusko se těmito tanky chlubí už několik let, ale vývoj provázejí značná zdržení a výroba je pomalá.

Foto: https://t.me/SolovievLive

Tanky T-14 Armata na neupřesněném místě

Článek

Britská rozvědka zmínila, že tanky T-14 byly vyfotografovány v ruském výcvikovém středisku, kde obvykle cvičí jednotky před nasazením na Ukrajině. Objevily se poté, co ruská média uvedla, že tanky T-14 jsou připravené k nasazení.

Není ale jasné, zda jsou už na Ukrajině, i když ruský propagandista Vladimir Solovjov na svém telegramovém účtu zveřejnil jejich snímky s textem: „Vracím se z další cesty na frontovou linii s prvními záběry bojové spolupráce posádek tanků T-14 Armata.“

Kde byly snímky pořízené, z nich však není jasné, ruští bloggeři naznačují, že posádky T-14 podstupovaly výcvik v koordinaci v boji zřejmě v zápolí speciální vojenské operace, jak Rusko nazývá válku na Ukrajině.

„Jestli Rusko nasadí T-14, bude to primárně zřejmě k propagandistických důvodů. Vyrábí se zřejmě jen nízké počty desítek kusů a velitelé zřejmě nebudou typu v boji věřit,“ uvedla britská rozvědka.

Jakékoli nasazení těchto strojů bude podle ní pro Rusko představovat pravděpodobně vysoce rizikové rozhodnutí.

„Tank byl vyvíjen 11 let, program se potýkal se zpožděními a objevily se i zprávy o výrobních problémech. Další výzvou pro Rusko je přizpůsobit svůj logistický řetězec tak, aby zvládl i T-14, protože je mnohem větší a těžší než jiné ruské tanky,“ zhodnotila britská rozvědka.

Foto: https://t.me/SolovievLive

Tanky T-14 Armata na neupřesněném místě

Agentura TASS v listopadu 2021 uvedla, že prvních dvacet tanků T-14 by mělo být dodáno operační jednotce do konce roku 2021. O měsíc později UralVagonZavod, který stroje vyrábí, oznámil, že byla zahájena sériová výroba.

Ruské tanky mají zásadní konstrukční chybu, karusel s municí pod věží

Evropa

Tank T-14 byl veřejnosti poprvé představen na přehlídce na Rudém náměstí v roce 2015, od té doby byl ukazován opakovaně. Má moderní koncepci, kdy se využívá bezosádkové věže, tankisté jsou v pancéřované kapsuli, okolí sledují jen na obrazovkách, což mnozí velitelé kritizovali, a náboje jsou umístěny tak, aby nehrozilo, že při zásahu výbuch vyrazí věž do vzduchu.

Kde je nejmodernější ruský tank, kterým se Moskva chlubila?

Evropa

Rusko v Sýrii vyzkoušelo supermoderní tank T-14 Armata

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám