Hlavní obsah

Někteří Slováci posílají do Ruska záběry přesunů vojenské techniky na Ukrajinu

Bratislava

Na ruských internetových kanálech se objevují amatérské záběry, na nichž Slováci zachytávají přesun vojenské techniky na Ukrajinu. Ve středu na to upozornil Denník N.

Foto: Ministerstvo obrany SR

Odlet stíhaček MiG-29 na Ukrajinu

Článek

Ruský telegramový kanál Rybar, který podporuje vojenskou agresi na Ukrajinu, o Velikonocích zveřejnil příspěvek o Slovensku. Na mapě ukázal průmyslový areál na východním Slovensku, kam se podle slovenských informátorů svážejí britské samohybné houfnice AS-90.

„Možná právě zde se vykonávají kontrolní práce na zbraních západní výroby před jejich konečným přesunem na Ukrajinu,“ uvedl kanál s milionem sledovatelů a informace doložil amatérskými fotografiemi tří houfnic převážených po silnici.

Rybar zveřejnil také video z města Ružomberok, které zachycuje přesun dvou slovenských stíhaček MiG-29. Slovensko poslalo na Ukrajinu 13 stíhaček MiG-29.

Češi jsou dědičné hnidy, napsal ruský nacionalista Girkin

Zahraniční

Slovenské ministerstvo obrany v této souvislosti konstatovalo, že vojenská tajná služba sleduje tyto aktivity, které ohrožují bezpečnost Slovenska. „Věnuje se rovněž možným únikům nebo ohrožení utajovaných informací,“ uvedla mluvčí ministerstva obrany Slovenské republiky Martina Kakaščíková. Situaci sleduje také Slovenská informační služba (SIS).

Denník N uvedl, že nejcitlivější informace mohou kanály, jako je Rybar, poskytnout ruským tajným službám nebo ruské armádě. „Extremista Daniel Bombic, vystupující pod přezdívkou Danny Kollár, před rokem zveřejnil fotografii jednoho z vozidel protivzdušného systému S-300, když slovenská armáda tento systém převážela na Ukrajinu,“ uvedl list s tím, že fotografii měl pořídit jeden z vojáků útvaru v Rožňavě.

Sympatizují s agresí

Deník konstatuje, že na Slovensku žije množství lidí, kteří sledují prokremelská média a sympatizují s agresí na Ukrajině. Podle průzkumu agentury Ipsos označilo 10 procent respondentů Rusko za blízkého spojence, zatímco za hrozbu ho pokládá 52 procent dotázaných. Až 42 procent Slováků označilo za hrozbu Spojené státy, které jsou blízkým spojencem jen pro 14 procent respondentů. Jedenatřicet procent dotázaných označilo Ukrajinu za hrozbu. Za blízkého spojence považuje Ukrajinu jen deset procent Slováků.

Podle stejného průzkumu jen 14 procent Slováků podporuje vojenskou pomoc Ukrajině. Čtyřiapadesát procent prosazuje pouze humanitární pomoc zemi, která čelí ruské agresi. Až čtyřiadvacet procent dotázaných odpovědělo, že Slovensko by Ukrajině nemělo pomáhat vůbec.

Slovensko předalo Ukrajině všech svých 13 migů

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám