Hlavní obsah

Slovensko předalo Ukrajině všech svých 13 migů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovensko odevzdalo Ukrajině všech svých 13 stíhaček MiG-29. Novinkám to v pondělí potvrdila mluvčí slovenského ministerstva obrany Martina Kakaščíková.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

MiG-29 během leteckého dne v Malackách na Slovensku

Článek

V březnu přeletěly na Ukrajinu první čtyři stroje, dalších devět dodalo Slovensko Kyjevu postupně a dopravilo je po zemi. „Tento přesun byl realizovaný s ohledem na co největší bezpečnost. Obrovské díky patří všem zapojeným složkám, protože v takovýchto případech jde opravdu o důležitou a náročnou logistickou operaci,“ řekl ministr obrany Jaroslav Naď.

Zdůraznil, že stíhačky MiG-29 představují významnou podporu Ukrajině v její obraně proti ruské agresi a v ochraně lidských životů. „Kromě toho, na rozdíl od našeho souseda, pro nás byla tato letadla nepoužitelná,“ dodal Naď.

Kyjev mezitím potvrdil, že první čtyři stíhačky, které Slovensko poslalo na Ukrajinu, chrání nebe nad Charkovem.

Slovensko dostane v příštím roce první americké stíhačky F-16. Vzdušný prostor země do té doby bude chránit Česká republika společně s Polskem a od 1. června by se mělo přidat také Maďarsko.

Polsko předá Ukrajincům MiGy-29 postupně, aktuálně se jich připravuje šest

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám