Hlavní obsah

Největší britská zbrojovka bude vyrábět zbraně přímo na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firma BAE Systems, jeden z klíčových dodavatelů zbraní Kyjevu, se rozhodla vybudovat pobočku na Ukrajině. Jde o přelomové rozhodnutí, západní firmy se dosud přesunu zbrojní výroby na Ukrajinu vyhýbaly.

Foto: Profimedia.cz

Tank CV90 při cvičení v Nizozemsku. Také tyto stroje by se brzy mohly vyrábět na Ukrajině.

Článek

Lehká děla a další vybavení pro dělostřelecké jednotky, stejně jako tanky a obrněná vozidla. Takový vojenský materiál by podle deníku The Guardian již brzy mohla britská firma BAE Systems produkovat ve své pobočce na ukrajinském území.

„Ty nejlepší zbraně, které pomáhají našim vojákům bránit Ukrajinu, se budou vyrábět tady (…) Je to pro nás nejvyšší priorita.“ Tak komentoval na sociální síti X (dříve Twitter) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj čtvrteční jednání se šéfem BAE Systems Charlesem Woodburnem.

Výsledkem jednání jsou smlouvy mezi Ukrajinou na straně jedné a BAE, respektive jejími dceřinými firmami na straně druhé. V memorandu se praví, že účelem spolupráce na ukrajinském území je mj. „lépe porozumět potřebám ukrajinského obranného průmyslu“.

Ukrajinské zbraně zasáhly cíl vzdálený 700 kilometrů, pochlubil se Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Západní zbrojní firmy dosud váhaly s přesunem části své výroby na Ukrajinu zejména z bezpečnostních důvodů - ukrajinské zbrojovky jsou pravidelným cílem ruských náletů. Že se tak může stát i v případě nové pobočky britského výrobce, obratem potvrdil v oficiálním prohlášení i Kreml s tím, že rozhodnutí BAE Systems vnímá „negativně“.

V podobě BAE Systems přichází do válčící země těžká váha: firma je největším výrobcem zbraní ve Spojeném království a finančním objemem prodaného zboží se řadí do první desítky světových zbrojovek. Z produkce BAE Systems již nyní pochází velká část britských dodávek zbraní na Ukrajinu, firma také cvičí ukrajinské vojáky a zajišťuje servis.

Kuleba: Je potřeba posílit pomoc Ukrajině

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám