Hlavní obsah

Neexistuje alternativa amerických zbraní, prohlásil Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Ukrajina nemá alternativu k vojenské pomoci ze strany Spojených států amerických. Podle něj totiž Ukrajina v současnosti má jen velmi omezený počet zbraní, včetně systémů protivzdušné obrany, které by USA mohly dodat, kdyby blokující Kongres vedený republikány schválil balíčky pomoci prezidenta Joea Bidena.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Když mluvíme o americké pomoci, tak musíme pochopit, že vůbec nejde o peníze, ale o zbraně. Většinu těchto prostředků totiž tvoří zbraně. (…) V tomto ohledu prostě nemám rezervy,“ prohlásil na tiskové konferenci v Kyjevě Zelenskyj, kde odkazoval na americký balíček pomoci, se kterým loni v říjnu přišel Biden.

Na pomoc Ukrajině by podle prozatím neschváleného balíčku šlo zhruba 61 miliard dolarů (asi 1,43 bilionu korun), dalších 14,3 miliardy dolarů (asi 335 miliard korun) by měl dostat Izrael.

„Budeme i nadále hledat další možnosti nákupu zbraní, zajišťovat další prostředky a půjčky a vyvíjet tlak na naše partnery a důrazně je (o pomoc) žádat. Jde o konkrétní zbraně. Například systém (protivzdušné obrany) Patriot stojí 1,5 miliardy dolarů, ale bez souhlasu (USA) jej nekoupíte,“ prohlásil dále Zelenskyj, na něhož odkazuje list Ukrajinska Pravda.

Kdyby Rusko nezaútočilo na Ukrajinu, Hamás by takový útok na Izrael nepodnikl, prohlásila Meloniová

Evropa

Ukrajinský prezident na tiskové konferenci dále uvedl, že od začátku války, kterou Rusové rozpoutali 24. února 2022, Ukrajina ztratila v boji 31 tisíc obránců. Ukrajinská armáda přitom podle něj zlikvidovala 180 tisíc okupantů s tím, že dohromady mělo Rusko přijít o 500 tisíc vojáků. Do toho počtu mimo mrtvých počítá i zraněné nebo nezvěstné. Tato čísla ovšem nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Mírový summit

Zelenskyj v Kyjevě také prohlásil, že by si letos na jaře přál uspořádat mírový summit ve Švýcarsku, kde by došlo společně se západními partnery k vypracování mírového plánu.

O plánu zorganizovat ve Švýcarsku mírovou konferenci o Ukrajině do letošního léta informoval už v pátek na Valném shromáždění OSN šéf švýcarské diplomacie Ignazio Cassis. O uspořádání konference již dříve Švýcarsko požádal Zelenskyj. Rusko se však staví k návrhu odmítavě, napsala agentura AFP.

Každý normální člověk si přeje, aby válka skončila, řekl Zelenskyj na setkání se západními představiteli

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám