Hlavní obsah

„Nacisti jsou mezi námi.“ V ruských jednotkách přibývá etnických střetů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jednotkách nasazených na Ukrajině působí řada vojáků, kteří nejsou etnickými Rusy. Stávají se terči ultranacionalistů, kteří chtějí Rusko jen pro Rusy. Ukazuje to případ od Tokmaku, kde ruští vojenští policisté měli zbít tři vojáky ze Severní Osetie Alanie. Arsen Temirajev utrpěl krvavá zranění u pravého oka. Vedení Severní Osetie incident potvrdilo. Na případ upozornil Institut pro studium války (ISW) a Radio Svoboda na stránce Kavkaz Realii.

Foto: ČTK/AP

Ruský voják pózuje po novináře se zbraní na vojenském náklaďáku

Článek

Mobilizovaný Arsen Temirajev byl zbit 24. září pro svůj etnický původ v Tokmaku. Na videu na účtu Mobilization News řekl, že do domu, kde byl, dorazila vojenská policie, která okamžitě zasáhla, aniž by cokoli řekla nebo se na cokoli zeptala: „Položili nás jako prasata obličeji k zemi. Mlátili pažbami. Příslušník vojenské policie se mě zeptal, jaké jsem národnosti. Odpověděl jsem, že Osetinec. ´Vyj… dřevo. Rusko je pro Rusy´. Bylo to ostudné.“

Pak jeden z vojenských policistů vypálil dávku z automatu u jeho hlavy a rozpálenou hlaveň mu přiložil na záda. Naložili jeho a etnického Kabardince do auta, kde je dál týrali. Bití přestalo až v kanceláři velitele vojenské policie.

Z poznámek bijících dospěl Temirajev k závěru, že jsou podezřelí ze zneužívání dětí, uvedl server Kavkaz realii.

Začal pochybovat o ruské propagandě

Temirajev tvrdí, že se terči vojenské policie stali kvůli obvinění místní obyvatelky. Ta označila Temirajeva a jeho druhy za násilníky a pedofily. Podle něj žena sama vodí vojáky za svými malými dětmi, ale on mezi nimi nebyl: „Jen plníme své úkoly a k nikomu nechodíme.“ Situace se nakonec vyjasnila, ale Arsen trvá na tom, aby byli útočníci trestně stíháni.

Po incidentu začal pochybovat o ruské propagandě, které na něj působila: „Myslel jsem si, že nacisti jsou na druhé straně. Jsou mezi námi.“

Hlava Severní Osetie Alani Sergej Meňajlo 26. září na svém telegramovém kanálu uvedla, že muži z jednotek dobrovolnických praporů Štorm Osetia a Alania incident v oblasti potvrdili.

Meňajlo ho nahlásil velení Jižního vojenského okruhu: „Samozřejmě jsem se okamžitě spojil s vedením Jižního vojenského okruhu a případ byl hned nahlášen veliteli 58. vševojskové armády. V současné době probíhá soud. Každý z viníků bude potrestán.“

Meňajlo zdůraznil, že případ je nepřijatelný: „Naši kluci podnikají bojové mise každý den, za cenu vlastních životů. Takový postoj je nepřijatelný nejenom vůči nim, ale ani vůči jakémukoli vojákovi, který hájí suverenitu Ruska v první linii.“

Institut pro studium války upozornil, že by etnické napětí mezi vojáky na záporožské frontě mohlo ohrožovat integritu ruské obrany v místě, kde Ukrajinci útočí a postupují. Jejich cílem je právě Tokmak.

Napětí i mezi Rusy a Čečenci

ISW v souvislosti s případem zmínil i kauzu syna čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova. Prezident zveřejnil na sociálních sítích příspěvek, kde chválil, jak jeho syn Adam bije zadrženého muže podezřelého za spálení koránu.

Případ vzbudil v Rusku silné pobouření a věnuje se mu i Ruská rada pro lidská práva. Její šéf Valerij Fadějev řekl, že pálení koránu je vážný zločin, ale vůči zadrženým se musejí dodržovat zákony. Členka rady Eva Merkačevová vyzvala k vyšetření kauzy a opatrně kritizovala čečenské vedení, že v některých oblastech Čečenska se orgány dopouštějí zločinů a nic se jim nestane.

Komisařka pro lidská práva Taťana Moskalová vyzvala Adama Kadyrova, aby se zodpovídal u soudu. Čečenský prezident pak uvedl, že on by syna, který „je temperamentní, netrestal, ale nechá ho potrestat podle ruských zákonů, bude-li odsouzen.“

Kadyrov vyjádřil hrdost na svého syna, který na videu bije vězně

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám