Hlavní obsah

Třetina deklarované humanitární pomoci se letos k ukrajinské armádě nedostala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinští celníci varovali před pokusy deklarovat dovoz komerčního zboží jako humanitární pomoc, která nepodléhá zdanění. Během prvních devíti měsíců letošního roku se k ukrajinským vojenským jednotkám nedostala třetina zboží označeného jako humanitární pomoc, uvedla ukrajinská celní správa. Agentura Unian a server Ukrajinska pravda napsaly, že pomoc takzvaně „zmizela“. Celníci provedli kontroly společně s ministerstvem obrany.

Foto: Alina Smutko, Reuters

Místní obyvatelé sedí poblíž místa s humanitární pomocí po evakuaci ze zatopené oblasti v Chersonu

Článek

(Agentura ČTK původně uvedla s odkazem na ukrajinská média, že třetina pomoci vojákům se letos na Ukrajině rozkradla. Ve středu zprávu opravila, že celníci upozornili, že se část zboží dováženého na Ukrajinu deklaruje jako humanitární pomoc, ač jde o komerční zásilky. Nejde tedy o množství rozkradené pomoci, spíše špatně vykázané.)

„Za devět měsíců roku 2023 bylo v důsledku společných opatření odboru boje proti pašování a porušování celních pravidel Státní celní správy a odboru vnitřního auditu ministerstva obrany prověřeno více než 9000 případů přesunu zboží humanitární pomoci na adresu 200 vojenských jednotek. Bylo zjištěno více než 3000 případů nepotvrzení jejího přijetí vojenskými jednotkami,“ uvedla celní správa.

Celníci podle svých slov společně s ministerstvem obrany vytvořili mechanismus, který umožňuje sledování dodávek humanitární pomoci – kontrolu, zda vojenské jednotky obdržely humanitární zásilky, a identifikaci „rizikových celních odbavení“. Na základě výsledků letošní kontroly celníci podali 387 trestních oznámení a kromě toho sepsali 320 protokolů o porušení celních pravidel.

Při útoku na východě Ukrajiny přišel Člověk v tísni o sklad

Válka na Ukrajině

„Děkujeme nevládním organizacím, dobrovolníkům a mezinárodním dárcům, kteří pomáhají Ukrajině. Zároveň připomínáme, že dovoz komerčního zboží pod rouškou humanitární pomoci je porušením platných předpisů a nese s sebou (trestní) odpovědnost,“ poznamenala celní správa.

Agentura Unian v této souvislosti připomněla dřívější informace ukrajinské celní správy, která v červnu v podobné zprávě informovala o případech porušení celních předpisů týkajících se zboží dováženého na území Ukrajiny jako humanitární pomoc pro armádu za prvních pět měsíců letošního roku. Tehdy podle svých slov úřady zkontrolovaly 5000 případů humanitární pomoci pro téměř 100 jednotek.

Od prosince povinná registrace

Společné kontroly celní správy a ministerstva obrany odhalily 653 případů, kdy nebylo potvrzeno přijetí věcí, jako jsou pláty do neprůstřelných vest, přístroje pro noční vidění, drony nebo vozidla, uvedl tehdy úřad.

Organizace, které se chystají dovážet humanitární pomoc na Ukrajinu, se od 1. prosince musejí zaregistrovat na webu automatizovaného systému humanitární pomoci a podat prohlášení, které bude předáno celní správě, píše Ukrajinska pravda. Současně vznikla petice, která po vládě požaduje, aby opatření ohledně dovozu humanitární pomoci za válečného stavu odložila o půl roku. Pod petici je už 25 000 podpisů potřebných k tomu, aby se jí úřady zabývaly, napsal deník.

Při ruském ostřelování Lvova shořelo 300 tun humanitární pomoci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám