Hlavní obsah

Na Ukrajině není ani jeden případ cholery, vyvracejí zdravotníci ruské fámy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V srpnu se začalo na internetu šířit, že Oděsu postihla epidemie cholery, jež tam byla zavlečena z Charkovské oblasti vojáky, kteří tam byli převezeni na léčení. Hospitalizováno mělo být už 150 lidí, především civilistů, a vše se tají. U nakažených cholerou se uvádí, že se otrávili botulotoxinem. Tuto dezinformaci vyvrátili ukrajinští zdravotníci.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie Vibrio cholerae pod mikroskopem

Článek

„K dnešku máme v Oděské oblasti 35 hospitalizovaných jedinců s gastrointestinálními problémy,“ uvedla v srpnu úřadující ředitelka zdravotnického odboru správy Oděské oblasti Oksana Rokuněcová-Soročanová podle serveru Vox Ukraine.

„Všichni byli testováni na choleru. V Oděské oblasti není registrován žádný případ člověka s klinickými příznaky a potvrzenou nákazou cholery,“ dodala.

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že od ledna do srpna včetně bylo na Ukrajině testováno 5123 osob se střevními infekcemi a ani u jednoho nebyly zjištěny patogeny vyvolávající choleru.

Ve zničeném Mariupolu hrozí cholera, varuje Světová zdravotnická organizace

Evropa

Nákazu nepotvrdilo ani zesílené testování

Testování bylo letos ještě zesíleno kvůli zničení hráze Kachovské přehrady. Od jejího zničení bylo v Oděské, Mykolajivské, Chersonské, Záporožské i Dněpropetrovské oblasti testováno 3 334 lidí s gastrointestinálními infekcemi – všechny výsledky byly negativní.

Testovány byly i vzorky vody, protože na jihu Ukrajiny v létě panují podmínky vhodné pro šíření cholery.

Ruská propaganda využila právě těchto testů vody, kdy se ve vzorcích z Charkovské oblasti objevily bakterie rodu Vibrio, ale ne Vibrio cholerae se sérotypy O1 a O139, které jako jediné způsobují choleru. Průjmy způsobují i jiná vibria, ale ne choleru.

K tomu se pak přidal vyfabulovaný příběh o přesunu vojáků 41. samostatné motorizované brigády na léčení do Oděsy, jak ukazuje text na webu Žoltyje slivy.

S podobnou fámou ruští dezinformátoři přišli už v červnu, tehdy ale měla být cholera v Kyjevské oblasti.

Způsob přenosu cholery přitom v dnešní době takřka vylučuje šíření epidemie v oblasti se zajištěnou sanitací. K přenosu dochází nejčastěji kontaminovanou vodou nebo potravinami. Vibria jsou citlivá na vyschnutí a nepřežijí teplotu vody nad 60 stupňů.

Za nesmyslný postup uvedl Vox Ukraine představu, že by se kvůli utajení označovali nakažení cholerou za oběti otravy botulotoxinem. Léčba je totiž úplně jiná.

Vox Ukraine navíc uvedl, že poslední případ cholery byl na Ukrajině v roce 2018 a šlo o jednoho nakaženého v Dněpropetrovské oblasti. Od té doby se žádný případ nepotvrdil. Předtím byla cholera na Ukrajině zjištěna v letech 1998, 1999, 2007 a 2011.

Nejmocnější zbraň na Ukrajině? Ani javelin, ani bayraktar, ale voda

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám