Hlavní obsah

Na Putinově projevu se neukázala řada klíčových postav, všímají si v Rusku

Moskva

Uživatelé sociálních sítí v Rusku poukazují na absenci několika významných představitelů ruských mocenských kruhů mezi posluchači úterního vystoupení ruského prezidenta Vladimira Putina před členy parlamentu.

Foto: Sputnik, Reuters

Putinův projev

Článek

Píše o tom na svém webu ruská redakce BBC.

Pozorovatelé upozornili zejména na skutečnost, že v sále zřejmě nebyli starosta Moskvy Sergej Sobjanin, vládce autonomního Čečenska Ramzan Kadyrov, velitel sjednoceného uskupení vojsk válčících na Ukrajině Valerij Gerasimov, jeho zástupce Sergej Surovikin a zakladatel wagnerovců, oligarcha Jevgenij Prigožin.

Sobjanin, Kadyrov, Gerasimov, Surovikin a Prigožin se během vysílání přímého přenosu Putinova poselství nedostali do záběrů. Zpravodaj televize RTVI, který se akce zúčastnil, potvrdil, že Kadyrova a Sobjanina v sále neviděl, zmínila BBC.

Wagnerovci dostanou konkurenci. Vlastní žoldnéřskou skupinu chystá Kadyrov

Válka na Ukrajině

Telegramový kanál Možem objasniť podle BBC zjistil, že Kadyrovovo soukromé letadlo odletělo do Abú Zábí.

Už dříve se objevily nepotvrzené zprávy, že Kadyrov, jehož přítomnost v mediálním prostoru v posledních měsících drasticky poklesla, tráví většinu času ve Spojených arabských emirátech, podotkla BBC.

Agentura dále cituje server Verstka, který s odvoláním na svůj zdroj na moskevské radnici uvádí, že Sobjanin se nemohl dostavit kvůli nemoci.

Jevgenij Prigožin na veřejnosti opakovaně kritizoval ruské vojenské velení a podpořil ho v tom i Kadyrov.

Šéf wagnerovců kritizoval ruské ministerstvo obrany za nedostatek granátů a zbraní, za taktické přešlapy na bojišti a za to, že si úřad připisuje zásluhy na úspěchu jeho žoldáků, připomněla BBC.

Prigožin navíc obvinil ruské představitele z toho, že záměrně odmítají dodat jeho mužům zbraně. Má to být součást rivality, která se mezi wagnerovci a Rusy v poslední době objevila.

V pondělí zveřejnil Prigožin sedmiminutové video, v němž vztekle oznámil, že se musí „omluvit a poslouchat“, aby zajistil munici pro své bojovníky.

Mám se omluvit, jinak nedostaneme zbraně, vzteká se šéf wagnerovců

Válka na Ukrajině

Strelkov: Blablabla, to nemá smysl poslouchat

Putinův projev sepsul známý kritik dosavadního způsobu vedení války proti Ukrajině, někdejší ministr obrany doněckých separatistů Igor Girkin, zvaný Strelkov.

Byl podle něj jen samá stížnost, slzy a nadávání na partnery a na to, jak ho „vodili za nos“. A slovo „čest“ v Putinových ústech zní podle Strelkova „směšně“.

Ironicky dodal, že podle Putina je v armádě vše bezvadné a bude ještě líp, a vůbec vše v Rusku funguje výborně a správně.

„Ani slovo o neúspěších a porážkách. Ani slovo o chybách a odpovědnosti kohokoliv z představitelů režimu za ně. Blablabla. To nemá smysl poslouchat. Dnes promarnil další šanci zabránit vzpouře. A není jisté, zda nebyla poslední,“ uvedl někdejší důstojník ruské tajné služby FSB, odsouzený v nepřítomnosti v Nizozemsku za podíl na sestřelení civilního boeingu na východní Ukrajině v létě 2014 s téměř 300 oběťmi na životech.

Začíná to skřípat. Ruská armáda a milice separatistů se hádají

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám