Hlavní obsah

Mám se omluvit, jinak nedostaneme zbraně, vzteká se šéf wagnerovců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jevgenij Prigožin, miliardář a zakladatel polovojenského uskupení žoldáků známého pod názvem Wagnerova skupina, obvinil ruské představitele z toho, že záměrně odmítají dodat jeho mužům zbraně. Má to být součást rivality, která se mezi wagnerovci a Rusy v poslední době objevila, napsal server televize Al-Džazíra. Prigožin v pondělí zveřejnil sedmiminutové video, v němž vztekle oznámil, že se musí „omluvit a poslouchat“, aby zajistil munici pro své bojovníky.

Foto: ČTK

Jevgenij Prigožin

Článek

Na videozáznamu Prigožin občas mluví zvýšeným hlasem a občas nadává: „Nejsem schopen vyřešit tento problém navzdory všem svým známostem a kontaktům,“ říká. Tvrdí, že ruská vojenská výroba bez problémů zvládá zásobovat síly bojující na frontě. Potíže se zásobováním, které jeho bojovníci zažívají, jsou podle něj výsledkem vědomých rozhodnutí, uvádí Al Jazeera.

„Ti, kteří zasahují proti nám ve snaze vyhrát tuto válku, pracují absolutně přímo pro nepřítele,“ uvedl.

Ve svém audioposelství Prigožin prohlásil, že někteří jedinci, kteří stojí za problémem s municí, „snídají, obědvají a večeří ze zlatých talířů“ a posílají své příbuzné na dovolenou do Dubaje, oblíbené destinace ruské elity.

Agentura Reuters poukázala na to, jak velký vliv Prigožin v Rusku od začátku invaze na Ukrajinu získal. Jeho skupina výrazně přispěla k počátečním úspěchům ruské armády na východní frontě a nyní Wagnerova skupina vede měsíce trvající bitvu o město Bachmut v Doněcké oblasti.

Od vypuknutí války se Prigožin veřejně hádal s generály a představiteli Kremlu a obviňoval je z neschopnosti při vedení invaze. Nejtvrdší kritiku si vyhradil pro ruské ministerstvo obrany, které obvinil, že se snaží připsat si zásluhy za úspěchy wagnerovců na bojišti.

Zakladatel wagnerovců patří k nejostřejším kritikům ministra obrany Sergeje Šojgua a trvá na tom, že jeho bojovníci jsou mnohem efektivnější než celá ruská armáda. Nejvyšší představitele ruské armády nazval „bastardy“, kteří by měli být posláni bosí na frontu s kulomety.

V posledních týdnech se ale osobním útokům vyhýbal poté, co ho Kreml požádal, aby toho zanechal.

Wagnerovci dostanou konkurenci. Vlastní žoldnéřskou skupinu chystá Kadyrov

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám