Hlavní obsah

Začíná to skřípat. Ruská armáda a milice separatistů se hádají

Washington/Moskva

Milice samozvaných lidových republik na Donbasu byly integrovány do Ruských ozbrojených sil, potvrdilo ruské ministerstvo vnitra. Je to reakce na kritiku odvolávání velitelů těchto milicí, zejména odvolání mluvčího milice samozvané Doněcké lidové republiky Eduarda Basurina, ke kterému došlo 17. února. Výměny velitelů ukazují na spory mezi silami separatistů a ruského velení.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Eduard Basurin z velení lidové milice samozvané Doněcké lidové republiky

Článek

Basurin své odvolání probíral ve zveřejněném rozhovoru s majitelem Wagnerovy skupiny Jevgenijem Prigožinem. Oznámil, že změny na velitelských postech škodí silám separatistů.

Basurin zmínil, že vojáci z Doněcké lidové republiky věří svým velitelům a byli by demoralizováni, kdyby byli tito lidé vyměněni za jiné, které neznají. Varoval, že necitlivé změny na velitelských postech by mohly mít neblahé dopady.

„Kdo vám bude bránit Rusko?“

Položil řečnickou otázku, kdo by bránil Rusko, pokud by jednotky milicí odmítly bojovat kvůli snahám Ruska o jejich profesionalizaci.

Tragédie v pseudorepublikách: Verbíři honí muže jak toulavé kočky a posílají je umírat na frontu

Evropa

Není to nerealistická výhrůžka. Z historie je známý příklad, kdy se mnohým americkým dobrovolníkům z AVG, známým jako Chenaultovi létající tygři, nelíbilo, když byli v roce 1942 zařazeni do 23. stíhací skupiny americké armády, a nechtělo se jim v ní bojovat jakožto armádním pilotům svázaným armádními předpisy.

Ruský vojenský korespondent Sladkov i kanál na Telegramu War Gonzo upozornili, že velitelé milicí nejsou vystudovaní důstojníci, nemají vojenské vzdělání, neumějí pochodovat a cvičit brance, ale osvědčili se v bojích. Zmínili, že dřív se hodilo, když „nedůstojník“ vedl své „nevojáky“ a pronikl do ukrajinského opevnění, ale nyní je jeho služební postup získaný v bojích ohrožen. Upozornili, že se nevyhodili jen opilci a násilníci, ale také řada v boji zocelených velitelů, a zdůraznili, že „Basurin je symbol armády DNR, značka, hlas 1. sboru. Kolik dalších bude vyhozeno nebo z kolika velitelů se stanou pouzí zástupci?“.

„Důstojnický sbor LNR a DNR je opravdová garda Vladimira Putina, tito lidé prokázali svou oddanost prezidentovi a samotnému Rusku a prolévali krev ne pět nebo šest, ale devět let,“ dodal. Podle něj je problém v tom, že tito lidé by mohli otevřeně kritizovat ruské velitele za porušování zákonů i bojové logiky.

Ruští vojáci si na milice stěžují

Americký institut pro studium války (ISW) upozornil, že ruské ministerstvo obrany si zřejmě neuvědomilo problém integrace milicí do profesionální armády, když mnozí příslušníci milice neprodělali profesionální vojenský výcvik. Přicházejí také o relativní nezávislost, kterou měli devět let. Příslušníci milicí nově začleněných do ruské armády si stěžovali, že se s nimi nezachází jako s rovnými.

Ruští vojáci zase upozorňovali, že příslušníci milicí nejen nedodržují bezpečnostní opatření při operacích, ale také se dopouštějí diskriminace a zneužívání, aniž by bylo upřesněno jestli civilistů, nebo zajatců.

Integrace do ruské armády přitom probíhá v době intenzivních bojových operací, jednotky doněckých a luhanských milicí jsou zapojené do tvrdých v bojů na Donbasu, při nichž se se Rusko snaží ovládnout celé území ukrajinské Doněcké a Luhanské oblasti.

Tyto milice se sice neukázaly v boji tak efektivní, ale ruské velení je potřebuje, aby držely pozice na frontě v Luhanské a Doněcké lidové republice, zatímco ruské jednotky útočí u Bachmutu, Lymanu, Kreminny a Avdijivky.

Rozčarované milice na vedlejší koleji

Rozčarování a pocit nerovnosti také plyne z toho, že první mobilizace probíhaly právě na území DNR a LNR, kde na ulicích doslova honili každého bojeschopného muže, který byl po pár dnech vržen na frontu jako kanonenfutr, zatímco v Rusku začala mobilizace až na konci loňského léta.

Mnozí separatisté jsou také zklamáni vývojem války, podněcovaní Moskvou toužili po nezávislosti na Kyjevu, ale nechtěli, aby jejich zem byla zničená a sloužila jen jako bojiště. I toto může být důvod, proč se ruské velitelství soustřeďuje nyní především na získání plné kontroly na Donbasem.

Ruští jestřábi si jdou po krku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám