Hlavní obsah

Na poškození plynovodu Nord Stream 1 stačí jeden potápěč, tvrdí švédští bezpečnostní experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Velká bezpečnostní rizika, s nimiž jsou projekty plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 spojena, byla známa již dlouho, píše server švédského deníku Dagens Nyheter. Připomíná zprávu švédských bezpečnostních úřadů z roku 2007, tedy tři roky předtím, než byla výstavba plynovodu Nord Stream 1 spuštěna.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Plynovod Nord Stream 1 v německém Lubminu, kde se potrubí dostává z moře na souš.

Článek

Experti varovali před možnými útoky na zařízení, zejména byla zdůrazněna skutečnost, že plynovodu hrozí exploze.

„Navzdory betonové skořepině je plynovod poměrně zranitelný a jeden potápěč by stačil na to, aby tam nastražil výbušné nálože,“ píše se ve více než stostránkové zprávě.

„Pro nás bylo zřejmé, že existuje řada bezpečnostních problémů spojených s Nord Streamem,“ řekl bezpečnostní expert Mike Winnerstig, který se podílel na tvorbě zprávy.

Útok na plynovod by se mohl využít jako záminka ke zvýšení vojenské přítomnosti u pobřeží Švédska, což by se mohlo stát zdrojem politických třenic, píše se ve zprávě.

Plynovody vedou také dnem Baltského moře, pouhých pět mil od východního pobřeží Gotlandu a přes švédskou ekonomickou zónu.

Proč by mělo stát za poškozením Nord Streamu Rusko? Chce Evropu znejistit, míní expert

Ekonomika

Navzdory bezpečnostním varováním dospěla švédská vláda k závěru, že plynovod není hrozbou, a stavbě dala zelenou. V dubnu 2010 byly spuštěny na dno Baltského moře první části zařízení.

Byla to doba, kdy mnozí věřili, že se Rusko demokratizuje a že může Západ tento proces urychlit prostřednictvím obchodu. „Naše varování nebyla vnímána příliš pozitivně. Přišli jsme s nevýhodami a problémy,“ dodal Winnerstig.

Plukovník Jan Mörtberg se domnívá, že Nord Stream nebyl švédskou vládou považován za otázku bezpečnostní politiky do doby ruské anexe Krymu v roce 2014.

„Do té doby pravděpodobně ve Švédsku nikoho nenapadlo, že by mohlo dojít k nějakému konfliktu v oblasti Baltského moře,“ říká Mörtberg.

Podle zdrojů deníku Dagens Nyheter byl útok na plynovody jako vystřižený ze scénáře krizových cvičení.

Reklama

Výběr článků

Načítám