Hlavní obsah

Na Krymu vznikla nová ruská soukromá vojenská společnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ruské okupační správy poloostrova Krym Sergej Aksjonov založil novou soukromou vojenskou společnost s názvem Konvoj. Její vznik oznámil tento měsíc. Ve velení Konvoje jsou bývalí spolupracovníci Wagnerovy skupiny, uvedl ruský investigativní portál Važnyje istorii.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Sergej Aksjonov založil novou soukromou vojenskou společnost

Článek

Příslušníci Konvoje uzavírají dvě smlouvy, jednu přímo s vojenskou společností a druhou s ruským ministerstvem obrany, což jim zaručuje výplatu náhrad v případě zranění nebo smrti.

Konvoj nyní působí na pozicích v ukrajinské Chersonské oblasti, která s Krymem sousedí.

Zdroj investigativního portálu, který do společnosti na nějakou dobu vstoupil, uvedl, že ve chvíli, kdy vznikala, měla asi 300 členů. Tento bývalý příslušník skupiny také sdělil, že všichni lidé z velení jsou bývalí spolupracovníci wagnerovců.

Prigožin se vzepřel ruské propagandě: Na Ukrajině nejsou nacisté a neválčí se s NATO

Válka na Ukrajině

V čele Konvoje stojí Konstantin Pikalov, zvaný Mazaj, pravá ruka šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina.

V minulosti Pikalov vedl Prigožinovy jednotky v Africe. S vedením Konvoje mu pomáhá Vasilij Jaščikov, další bývalý wagnerovec a muž, který tvrdí, že je potomkem kozáků a jeho pokrevní předek byl osobním strážcem posledního ruského cara Mikuláše II.

Dříve neochvějná Prigožinova pozice se v poslední době zhoršila, podotkl také investigativní portál. Ruské úřady Prigožinovi zakázaly verbovat do řad žoldnéřů vězně. Tohoto úkolu se místo něj zhostilo ruské ministerstvo obrany.

Prigožin si kromě toho stěžuje, že se jeho bojovníkům nedostává munice, což je podle něj záměrně. Ruský bezpečnostní a politický aparát vnímá Wagnerovu skupinu jako rostoucí mocenskou hrozbu, uvedla ve čtvrtek agentura Bloomberg.

Právě nedostatek munice je podle armádního analytika Kirilla Michajlova jedním z důvodů, proč se žoldnéřům i přes několikaměsíční úsilí a ohromující ztráty nedaří dobýt jejich hlavní cíl – ukrajinské město Bachmut.

Rusům u Bachmutu docházejí síly. Strategie už se otevřeně kritizuje i v televizi

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám