Hlavní obsah

U Sevastopolu útočil roj dronů a dosud neznámých plavidel bez posádky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkendový útok na ruské lodě u Sevastopolu byl proveden drony a bezposádkovými plavidly. Plyne to z ruského vyjádření i videí zveřejněných ukrajinskou stranou. Rusové tvrdí, že lehce poškozena byla jen minolovka, ale video zachycuje útok na fregatu třídy Admiral Grigorovič.

Foto: ČTK/AP

Lodě ruské Černomořské flotily v sevastopolském přístavu

Článek

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že útok byl proveden osmi drony a sedmi bezposádkovými plavidly (USV). Černomořská flotila podle něj zničila všechny sebevražedné drony dříve, než mohly napáchat škody.

Odražen měl být útok čtyř USV a tři další měla být zničena na zemi. Lehce poškozena měla být pouze minolovka Ivan Golubec a pobřežní hráz.

Ze zveřejněných videí je však patrné, že jedna bezposádková loď mířila na fregatu třídy Admiral Grigorovič, která nepodnikla žádná obranná opatření. Jedinou lodí této třídy v Černomořské flotile je její vlajková loď Admiral Makarov.

Analýza ukazující, že terčem útoku byla fregata

Experti ji detekovali na jednom ze záběrů lodí, kde je vidět i vrtulník Mi-8 a příď útočícího bezposádkového plavidla. Záznam končí ve chvíli, kdy USV narazilo do plavidla a zřejmě explodovalo.

Jedno z do té doby zcela neznámých bezposádkových plavidel skončilo na pobřeží. Na záběrech na sociální síti je vidět loď dlouhou asi 3,5 metru ve tvaru kajaku.

Na špici jsou vidět dva detonátory. Za ním je zřejmě laserový dálkoměr a na malém stěžni kamery. V zadní části je pravděpodobně přijímač satelitního signálu Starlink.

Pod vyvýšenou částí mezi stěžněm a přijímačem satelitního signálu se zřejmě nachází elektromotor. Loď bude pravděpodobně ovládána nikoli kormidlem, zadní část vypadá, že ji pohání proud vody z trysek.

Vzhledem k tomu, že všechny části USV jsou uzavřené, nelze vyloučit, že může plout i těsně pod hladinou, napsal server Vice. Server The Drive spekuluje, jestli nebyla tato USV dodána z USA.

V dubnu Pentagon oznámil, že byly dodány Ukrajině „bezposádkové lodě pro obranu pobřeží“, ale dále se k tomu nevyjádřil.

Je však možné, že tyto dvě informace, tedy o nynějším možném útoku bezposádkových lodí a dodávce monitorovacích zařízení z USA, spolu nesouvisejí, protože USV na záběrech kvůli detonátorům působí spíše jako zbraň než pozorovací námořní dron.

Foto: Twitter @grahworin, Novinky

Nalezené bezposádkové plavidlo u Sevastopolu

Rusko posléze uvedlo, že plavidlo bylo později odtaženo na širé moře, kde bylo zničeno při výbuchu. To měl být údajně onen výbuch, který je vidět na videu. Tím by potvrdilo, že šlo o sebevražedné USV.

Zničení USV však působí nepravděpodobně, protože si Rusko stěžovalo, že na člunu bylo kanadské naváděcí vybavení, které zkoumá.

„Podle výsledků analýzy informací z paměti naváděcího zařízení bylo zjištěno, že vodní drony byly vypuštěny z pobřeží nedaleko města Oděsa,“ uvedla Moskva.

Dodala, že USV plula v bezpečné zóně koridoru pro lodě exportující obilí. Současně ale uvedla, že jeden z těchto dronů byl vypuštěn „z jedné z civilních lodí provozovaných Kyjevem nebo jeho západními plány pro export zemědělských produktů z ukrajinských přístavů“.

Vypuštění z jiné lodi je však pravděpodobnější kvůli dosahu plavidla. Server Naval News spekuluje, že tato naložená plavidla byla vypuštěna z mateřské lodě. Francouzský server News-24 napsal, že se plavidlo může pohybovat rychlostí až 80 km/h a má dosah 90 km.

Rusko také uvedlo, že útok byl proveden s pomocí specialistů v Británii. Londýn to ale popřel.

Íránský dron na Ukrajině používal rakouský motor. Výrobce zkoumá, jak je to možné

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám