Hlavní obsah

Můžete se bezpečně vzdát našemu dronu, instruuje Rusy ukrajinská armáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská armáda zveřejnila video určené ruským vojákům, kde jim radí, jak se můžou s pomocí ukrajinských dronů vzdát. Díky zapojení bezpilotních letounů má být proces pro obě strany bezpečnější.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Voják, který se chce vzdát, se musí nejprve zkontaktovat s projektem Chci žít, což je platforma zřízená Ukrajinou pro Rusy za tímto účelem.

Voják následně dostane pokyny ohledně místa, kam se má dostavit, a času. Na stanoveném místě pak má vyčkat na přílet dronu. S bezpilotním letounem má následně navázat vizuální kontakt, zvednout ruce nad hlavu a zamávat s nimi do stran, čímž dá najevo, že se hodlá řídit instrukcemi.

Na ukrajinské horké lince pro Rusy, kteří se chtějí vzdát, je nejvíc rušno večer

Válka na Ukrajině

Potom už stačí, aby voják dron následoval a tímto způsobem se dostal k ukrajinským pozicím. Může se stát, že se dronu vybije baterie. V takovém případě může bezpilotní letoun vojáka přestat doprovázet a vrátit se na dobití k ukrajinským pozicím. V takovém případě se musí Rus ukrýt v blízkosti místa posledního vizuálního kontaktu s dronem a čekat na nový.

S tímto schématem přišla ukrajinská armáda poté, co se v listopadu šířila na internetu videa, která údajně zobrazovala zastřelení skupiny ruských vojáků ukrajinskými silami ve vesnici v Luhanské oblasti.

Podle Moskvy videozáznam ukazoval popravu ruských válečných zajatců. Kyjev ale tvrdí, že většina Rusů ve skupině se sice chtěla vzdát, ale že minimálně jeden z nich začal na ukrajinské vojáky střílet.

Mychajlo Podoljak z ukrajinské prezidentské kanceláře ke kauze sdělil, že pokud ze strany vzdávajících přetrvává hrozba, tak nemohou být považováni za válečné zajatce.

Incident v Makijivce: Zastřelení zajatců, nebo zločin proradnosti?

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám