Hlavní obsah

Moskva válku na Ukrajině zapírá. Obyvatele ale ovlivňují protiruské sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Navzdory víc než měsíc trvající ruské invazi na Ukrajinu, která stála už životy tisíců lidí a miliony Ukrajinců vyhnala z domovů, život v Moskvě pokračuje, jako by se nic nedělo. V ruské metropoli není vidět skoro nic, co by tuto válku připomínalo, napsal turecký deník Hürriyet. Každodenní život Moskvanů však zhusta ovlivňují protiruské sankce.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Rudé náměstí v Moskvě

Článek

Je téměř nemožné najít místo v letadle z Istanbulu do Moskvy, kam létá nyní několik spojů denně. Devadesát procent z cestujících tvoří Rusové a sehnat letenku bylo velmi těžké, popsala novinářka tureckého deníku.

My si nemyslíme, že Putin je blázen. Chce z Ruska udělat opět silnou zemi. Je to jako Trumpovo 'Vraťme Americe její velikost'.
obyvatelka Moskvy

V taxíkách, kavárnách a obchodech mají stále na dveřích symboly Mastercard a Visa, když ale přijde na placení, od zahraničních turistů berou jen hotovost. Na dotaz, zda lze platit kartou, odpovědí: samozřejmě. Jde to ale jen ruskou. A zatímco dříve Rusové používali k placení aplikaci Apple Pay, nyní v obchodech berou jen platební karty.

Místo Stalina a Lenina

Rudé náměstí v centru Moskvy je téměř prázdné, ač je víkend. Nejvíce naštvaní jsou prodavači suvenýrů. Západní turisty po zrušení letů kvůli protiruským sankcím vystřídali Íránci, Číňané a arabští turisté.

Známý obdivovatel Putina Gérard Depardieu odsoudil invazi na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Trička s Gagarinem, Stalinem či Leninem už nejsou tak populární, nejprodávanější je tričko s kontroverzním symbolem Z, jímž jsou na Ukrajině pomalované ruské tanky a o jehož významu a původu se v médiích široce spekuluje. Velmi dobře se prodávají také suvenýry s fotkou ruského prezidenta Putina.

Některé luxusní obchody ve slavném obchodním domě GUM nedaleko Rudého náměstí jsou zavřené „z technických důvodů". Řada západních zemí a velkých firem zavedla kvůli ruské invazi sankce a zastavila export svých výrobků do Ruska. Obětí sankcí jsou tisíce malých obchodníků, nepřítomnost velkých zahraničních firem ale nahradí ruské alternativy, věří místní obyvatelé.

Putin potřebuje, aby plyn někdo odebíral. Zavřít vrty není snadné, míní expert

Ekonomika

Na dotaz, co si myslí o současné válce a mezinárodních sankcích, se mnozí Moskvané tváří udiveně nebo říkají: Je to všechno politika. A jak se žije mladým bez Instagramu? Dvacetiletý mladík krčí rameny. „Když je zavřený, nevadí. Máme své sociální platformy. Zvykli jsme si žít se sankcemi už od roku 2014," říká lhostejně s odkazem na rok, kdy začal ozbrojený konflikt proruských separatistů na východě Ukrajiny a kdy Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Rudé náměstí v Moskvě

Putin chce Rusko znovu „velké”

Asi třicetiletá obyvatelka Moskvy tureckému deníku sdělila, že má obavy kvůli nejistotě. Bojí se, že válka bude trvat dlouho, protože Ukrajinu podporuje Západ a Rusko je silné. Na dotaz, co si Rusové myslí o důvodech této války, odpověděla, že společnost je rozdělená. Většina se ale podle ní domnívá, že Rusko je v právu.

„My si nemyslíme, že Putin je blázen. Chce z Ruska udělat opět silnou zemi. Je to jako Trumpovo 'Vraťme Americe její velikost'," řekla mladá Moskvanka s odkazem na slogan někdejší volební kampaně bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Dodala, že někteří, kdo byli dříve proti Putinovi, ho nyní kvůli tomu podporují.

Americké sankce zasáhnou ruský technologický sektor

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám