Hlavní obsah

Ukrajinci po Rusech střílí severokorejskými raketami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinští dělostřelci střílejí na ruské pozice raketami vyrobenými v Severní Koreji, napsal list The Financial Times, jehož zpravodaji to přiznali i sami vojáci a varovali ho, aby se při odpalu držel dál, protože tyto rakety dělají občas „bláznivé věci“.

Foto: Serhii Mikhalchu/ FT

List The Finacial Times zveřejnil záběr severokorejských raket využívaných Ukrajinci. Vidět jsou na nich korejské nápisy

Článek

Velitel Ruslan řekl, že jeho vojáci severokorejskou munici pro raketomet Grad neupřednostňují, protože je u ní vysoké procento selhání. Občas rakety selžou a neodstartují nebo při dopadu nevybuchnou. Většina těchto raket je z osmdesátých a devadesátých let.

Jeden z dělostřelců varoval zpravodaje FT, aby nechodil moc blízko k raketometu, když se odpalují severokorejské rakety, protože „jsou velmi nespolehlivé a někdy dělají bláznivé věci“.

Přesto jsou za ně vděční. „Potřebujeme každou raketu, kterou můžeme dostat.“

Že využívá Ukrajina severokorejskou munici, se dlouho nevědělo, i když první záběry nabíjení severokorejských raket se objevily ve fotoreportáži Radia svoboda ze 7. července ze Záporoží. Autoři, kteří je pořídili u Orichivu, si však nevšimli, odkud střely pocházejí.

Rusku dochází dělostřelecká munice, tajně ji dováží z KLDR

Válka na Ukrajině

Nejasný původ raket

K původu těchto raket ukrajinští vojáci uvedli, že byly „zabaveny“ na lodi, která je přepravovala, a „spřátelená“ země je dodala na Ukrajinu. Další detaily odmítli dodat. Není tedy jasné, z jaké lodě, plující pod jakou vlajkou byly zabaveny ani jaký byl cíl její plavby. Zřejmě nebyly určené pro Rusko, které také využívá severokorejskou munici. Rusko má s KLDR krátkou hranici a dalo by přednost hůře detekovatelnému transportu po železnici.

Ukrajinské ministerstvo obrany na dotaz listu uvedlo, že rakety Ukrajinci zřejmě získali z vojenského skladu, který obsadili při postupu: „Ukořistili jsme jejich tanky, ukořistili jsme jejich vybavení a je velmi dobře možné, že toto je také výsledek úspěšné ukrajinské vojenské operace,“ uvedl poradce ukrajinského ministra obrany Jurij Sak: „Rusko nakoupilo různé druhy munice od všech druhů tyranií včetně Severní Koreje a Íránu.“

Bílý dům už v březnu potvrdil, že Moskva vyjednává s Pchjongjangem o výměně zbraní za potraviny. Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady John Kirby obvinil Severní Koreu, že v době nejtvrdších bojů o Bachmut prodala rakety wagnerovcům. Jejich majitel Jevgenij Prigožin to odmítl jako pomluvu a spekulace.

Původ tedy jasný není.

Rusko shání dělostřeleckou munici a rakety v KLDR

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám