Hlavní obsah

Mír mezi Ruskem a Západem byla náhoda, přirozená je válka, rozjel se Solovjov v ruské televizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední ruský propagandista Vladimir Solovjov ve své show na televizi Rossija-1 prohlásil, že několik desetiletí míru mezi Západem a Ruskem byla náhoda a že přirozená je mezi nimi válka. Ta podle něj bude trvat několik dekád a Rusové by se jí neměli bát. Video ze Solovjova pořadu zveřejnil a přeložil projekt Russian Media Monitor, který sleduje ruské dezinformační kanály.

Foto: Russian Media Monitor/YouTube/Screenshot

Vladimir Solovjov ve své show

Článek

„Několik desetiletí míru, to byla jen náhoda, ale staletí nepřátelství byla přirozená, protože mezi dobrem a zlem nelze uzavřít mír. My jsme dobro a oni jsou zlo. Je to jednoduché a jasné,“ dumal Solovjov.

Propagandista dále uvedl, že Rusko teď čeká několik desetiletí vojenské konfrontace se Západem, a také, že jediná věc, na niž Západ reaguje, je síla.

„Nepředpokládejme, že se vzdají. Dovolte mi připomenout, že Němci v Berlíně se nevzdali. Bojovali jsme s nimi až do konce,“ hlásal dále Solovjov, aniž by zmínil roli Sovětského svazu na začátku druhé světové války – smlouvu o neútočení mezi SSSR a nacistickým Německem z roku 1939, známou jako pakt Ribbentrop–Molotov. Tu zhruba o dva roky později porušil německý vůdce Adolf Hitler.

Rusko by se nemělo stydět za svůj imperialismus, prohlásil propagandista Solovjov

Válka na Ukrajině

Solovjov dále uvedl, že jedinou „strašlivou chybou“, kterou Sovětský svaz udělal, bylo, že stáhl svá vojska z území, kde byly umístěny sovětské vojenské základny.

„Uvěřili jsme prohnilému ďábelskému Západu, že převezme a splní nějaké závazky. Stejnou chybu už nikdy nemůžeme opakovat!“ řekl propagandista. Není ovšem jasné, co tím přesně myslel.

Rusko samo po rozpadu Sovětského svazu porušilo mezinárodní právo a smlouvy několikrát. Od roku 1992 fakticky okupuje moldavské Podněstří, o 16 let později vtrhlo do gruzínské Jižní Osetie a Abcházie a v roce 2014 zabralo ukrajinský Krym. Téměř přesně po osmi letech potom Rusové zahájili plnohodnotnou a nevyprovokovanou invazi na Ukrajinu, kterou chtěli dokonat do tří dnů. Bojuje se ale již třetím rokem.

Video ze Solovjova pořadu na YouTubu zveřejnil a přeložil projekt Russian Media Monitor, jehož zakladatelkou je americká novinářka ukrajinského původu Julia Davisová, která pracuje pro deník The Daily Beast a která se nachází na sankčním listu Ruské federace.

Propagandistický pořad

Solovjov ve své propagandistické show často pronáší extremistické výroky. Například v polovině ledna uvedl, že svět se již nachází ve třetí světové válce a že Rusko v ní bojuje proti „kolektivnímu Západu“.

Později zase prohlásil, že by se Rusko nemělo stydět za svůj imperialismus. Podle něj by se naopak mělo stydět za to, že v Rusku není imperialismu dostatek. „Jsme velká říše a měli bychom se podle toho chovat!“ řekl Solovjov.

Předtím mnohokrát vyzval k útokům na Severoatlantickou alianci (NATO). Učinil tak i v souvislosti s výcvikem ukrajinských vojáků, ke kterému mimo jiné dochází i na území České republiky. Podle něj by útoky na NATO měly být jak jaderné, tak i konvenční.

„Musíme podniknout jaderné nebo konvenční údery na místa, kde se ukronacisté cvičí mimo Ukrajinu, ať už je to kdekoliv. Měli bychom před tím varovat, vysvětlit to a provést to. To je vše,“ prohlásil tehdy Solovjov.

V ruských propagandistických pořadech ve státem kontrolovaných médiích, kam patří i Solovjovova show, zaznívají často extrémní stanoviska nebo na hlavu postavená tvrzení. Sledované jsou i lidmi ve svobodném světě kvůli tomu, že poskytují obraz o tom, jaké narativy chce ruský režim servírovat svým občanům.

U Solovjova diskutovali o tom, jaká evropská města by se měla vybombardovat

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám