Hlavní obsah

Rusko by se nemělo stydět za svůj imperialismus, prohlásil propagandista Solovjov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední kremelský propagandista a moderátor Vladimir Solovjov prohlásil, že by se Rusko nemělo stydět za svůj imperialismus. Podle něj by se naopak mělo stydět za to, že v Rusku není imperialismu dostatek. Solovjov to prohlásil ve své propagandistické show na televizi Rossia-1, jejíž část přeložil projekt Russian Media Monitor a sdílela jeho zakladatelka Julia Davisová.

Foto: Profimedia.cz

Ruský propagandista Vladimir Solovjov

Článek

„Neměli bychom se stydět za náš imperialismus! Měli bychom se stydět za jeho absenci! Jsme velká říše a měli bychom se podle toho chovat!“ prohlásil Solovjov.

Přední Putinův propagandista to řekl v diskusi o možné anexi Gruzie v roce 2008, konkrétně jejího hlavního města Tbilisi. Rusko přitom v témže roce anektovalo hned dvě gruzínská území: Jižní Osetii a Abcházii.

„Měli jsme si vzít Tbilisi,“ prohlásil k roku 2008 Solovjov. „Ale to by byl okupační režim,“ kontroval mu politolog Vitalij Treťjakov. „Ach, ach, to by byla hrůza,“ odvětil sarkasticky propagandista-moderátor.

„To by oživilo protiruské, protisovětské fóbie,“ uvedl dále Treťjakov. „Na ty jejich názory bych si plivnul,“ odvětil Solovjov, který dále prohlásil, že v případě dobytí celé Gruzie by Rusko mělo alespoň přímou cestu do Arménie a na její vojenské základny.

Treťjakovovi se ale tato myšlenka nezamlouvala a Solovjovovi zase odsekl s tím, že by se kompletní anexí Gruzie Rusko těžko vymanilo z okupačního režimu. „A všichni Gruzínci by Rusko nenáviděli ještě víc,“ prohlásil politolog.

„Gruzínci nenávidí Rusko tak jako tak,“ zakončil to Solovjov.

Propagandistický pořad

Solovjov ve své propagandistické show často pronáší extremistické výroky. Například v polovině ledna uvedl, že svět se již nachází ve třetí světové válce a že Rusko v ní bojuje proti „kolektivnímu Západu“.

Předtím mnohokrát vyzval k útokům na Severoatlantickou alianci (NATO). Posledně tak učinil v souvislosti s výcvikem ukrajinských vojáků, ke kterému mimo jiné dochází i na území České republiky. Podle něj by útoky na NATO měly být jak jaderné, tak i konvenční.

„Musíme podniknout jaderné nebo konvenční údery na místa, kde se ukronacisté cvičí mimo Ukrajinu, ať už je to kdekoliv. Měli bychom před tím varovat, vysvětlit to a provést to. To je vše,“ prohlásil tehdy Solovjov.

Sbohem, Česko. V ruské televizi se nevybíravě naváželi do střední Evropy

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám