Hlavní obsah

Mezinárodní trestní soud vydal zatykače na dva z nejvyšších ruských velitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu vydal zatykače na velitele ruského dálkového letectva generála Sergeje Kobylaše a šéfa Černomořské flotily admirála Viktora Sokolova. Podle agentury Reuters, která připomněla, že ICC vydal také zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina, jde v obou případech o válečné zločiny. Agentura TASS přidala navíc zločiny proti lidskosti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zatykače mezinárodního soudu uvítal.

Foto: Alexey Pavlishak, Reuters

Velitel ruské Černomořské flotily Viktor Sokolov

Článek

ICC uvedl, že „existují pádné důvody domnívat se, že oba podezřelí 58letý Kobylaš a 61letý Sokolov nesou odpovědnost za raketové útoky provedené silami pod jejich velením proti ukrajinské elektrické infrastruktuře nejméně od 10. října 2022 do 9. března 2023“.

Soud podle agentury Reuters dodal, že „náhodné civilní škody a škody způsobené útoky byly zjevně nadměrné ve srovnání s jakoukoli vojenskou výhodou“, kterou by mohly přinést.

Foto: Profimedia.cz

Velitel ruského dálkové letectva Sergej Kobylaš

Poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak krok podle Reuters označil za „nesmírně symbolický“. Podle něj je „zjevné, že tentokrát se Rusko naprosto nebude moci vyhnout odpovědnosti za předem promyšlené a rozsáhlé válečné zločiny“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zatykače ICC uvítal.

„Každý ruský velitel, který nařídí útoky proti ukrajinským civilistům a kritické infrastruktuře, musí vědět, že spravedlnosti bude učiněno zadost. Každý pachatel takových zločinů musí vědět, že bude pohnán ke spravedlnosti,“ napsal Zelenskyj na sociální síti.

Rusko vydalo zatykač na hlavního prokurátora z Haagu. V odvetě za Putina

Válka na Ukrajině

Ukrajinští prokurátoři již vyšetřovali možné válečné zločiny po zimní letecké kampani proti ukrajinské kritické infrastruktuře. Rusko popírá, že by se záměrně zaměřovalo na její civilní část, a tvrdí, že všechny jeho útoky mají za cíl snížit bojeschopnost ukrajinských ozbrojených sil.

Agentura TASS uvedla, že Kobylaš a Sokolov jsou u ICC podezřelí kromě válečných zločinů také ze zločinů proti lidskosti „spáchaných v souvislosti s konfliktem na Ukrajině“.

ICC, který stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny, loni v březnu vydal zatykač také na ruského prezidenta Vladimira Putina, a to kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska, byť Moskva tento soud neuznává.

Společně s Putinem se v hledáčku ICC octla také ruská zmocněnkyně pro práva dětí Marija Lvovová-Bělovová. V zemích, které ratifikovaly Římský statut, smlouvu, jíž byl ICC v červenci 1998 zřízen, jim tak hrozí zatčení. Rusko v odvetě vydalo zatykač na hlavního prokurátora ICC Karima Khana a tři soudce.

Soud v Haagu vydal zatykač na Putina

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám