Hlavní obsah

Kyjev připustil pozvání Rusů na budoucí mírový summit. Bude to jen ultimátum, odmítl to Lavrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjevem oznámený záměr pozvat zástupce Moskvy na mezinárodní summit a předat jim mírový plán ve skutečnosti znamená jen ultimátum, odmítl ukrajinskou iniciativu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Reagoval tak na oznámení, s nímž v neděli přišel Andrij Jermak, šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Švýcarsko v lednu souhlasilo s pořádáním mírového summitu o Ukrajině, na nějž má být pozváno více než 160 zemí. Pokud by se účastníci shodli na tom, co je třeba udělat pro obnovení suverenity země, mohl by být na dalším summitu dokument předán zástupcům Ruska, prohlásil o víkendu šéf Zelenského kanceláře.

„Tento dokument by jim byl předložen v případě, že kdokoli, kdo v té době bude zastupovat agresorskou zemi, opravdu bude chtít ukončit tuto válku a vrátit se ke spravedlivému míru,“ citoval Jermaka server Kyiv Independent.

„Vše, co máme na mysli spravedlivým mírem, je uvedeno v našem mírovém plánu,“ dodal.

Zelenskyj přijel do Saúdské Arábie jednat o ukrajinských zajatcích

Válka na Ukrajině

Desetibodový mírový plán představil Zelenskyj už v listopadu 2022, objevují se v něm mimo jiné požadavky na obnovení ukrajinské územní celistvosti a úplné stažení ruských vojsk z ukrajinského území.

Odmítavá reakce Kremlu na oznámení Kyjeva přišla v úterý od ruského ministra zahraničí. „Každý normální člověk ví, že to, co má na mysli, je ultimátum. Celý jeho (Zelenského – pozn. red.) desetibodový plán je a zůstává jasným ultimátem. Snaží se nalákat co nejvíce zemí na různé akce, aby tento kus papíru prodiskutovaly,“ citovala agentura TASS Lavrova, který v Moskvě vystoupil po jednání s jemenským premiérem Ahmedem Avádem bin Mubarakem.

Rusové, kteří už dva roky útočí na Ukrajinu, se netají tím, že si chtějí přivlastnit kus ukrajinského území.

Zelenskyj v úterý přiletěl do Saúdské Arábie, aby se sešel s korunním princem Muhammadem bin Salmánem. Na svém účtu na Telegramu napsal, že jednat budou o míru pro Ukrajinu nebo o návratu Ukrajinců zajatých Ruskem.

Loni v srpnu se v Džiddě konala schůzka diplomatů a vládních poradců čtyř desítek zemí o míru pro Ukrajinu, skončila však bez konkrétní dohody a pouze závazkem, že země budou pokračovat v mezinárodních konzultacích s cílem dosáhnout míru.

Putin na summitu G20 mluvil o nutnosti zastavit válku na Ukrajině, kterou sám začal

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám