Hlavní obsah

Medvěděv: Udeříme na Paříž a Londýn, a to nejen konvenčními zbraněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda ruské bezpečnostní rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvěděv pohrozil Francii a Británii údery na jejich metropole, a to nejen konvenčními zbraněmi, ale i „speciální municí“. Moskva by tak podle něj učinila v případě, že by Ukrajina ze svého území zaútočila na Rusko francouzskými a britskými raketami.

Foto: Sputnik, Reuters

Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv

Článek

Medvěděv, známý z posledních dvou let extrémními výroky, své nejnovější prohlášení zveřejnil na sociální síti Telegram.

Argumentoval tím, že takové útoky by „koneckonců nevedli idioti ve vyšívaných košilích, ale Britové a Francouzi“. Vyšívanými košilemi narážel Medvěděv zjevně na tradiční ukrajinské kroje.

„Za určitých okolností poletí odpověď nejen do Kyjeva. A to nejen konvenčními výbušninami, ale i speciální municí,“ napsal dále ruský politik s tím, že takové reakce budou předmětem plánovaných cvičení ruské armády.

„Měli by to pochopit i ne zcela vzdělaní debilové Jeho královského Veličenstva,“ dodal Medvěděv, čímž měl na mysli britského ministra zahraničí Davida Camerona a jeho nedávnou návštěvu v Kyjevě.

Cameron při ní prohlásil, že je na Ukrajincích, jak použijí zbraně dodané ze Západu. „Rusko Ukrajinu napadlo a Ukrajina má právo odpovědět,“ uvedl Cameron.

O Cameronovi Medvěděv napsal, že si jej dobře pamatuje z doby, kdy byl britským premiérem.

„Byl tehdy ohloupený radostí a vypadal jako mladý čert, který si liboval ve své nečekaně nabyté pozici. Mimochodem, tenkrát ani nebyl patentovaným rusofobem. Takže průměr, nic víc,“ dodal Medvěděv.

Na Cameronovy výroky z Kyjeva Medvěděv podle svých slov nedokáže najít rozumné odpovědi. „Snad kromě jedné: ‚Davide, měl bys být opatrnější,‘“ uvedl Medvěděv.

„Kennedy a Chruščov to pochopili“

Místopředseda ruské bezpečnostní rady kritizoval také úvahy některých západních zemí vyslat na Ukrajinu vojáky.

„Sbor nezodpovědných darebáků z řad západní politické elity, kteří volají po vyslání svých vojáků do neexistující země, se rozšiřuje. Nyní zahrnuje zástupce amerického Kongresu, francouzské a britské vedení, jednotlivé šílence z pobaltských států a Polska,“ napsal Medvěděv.

Varoval, že takový krok by znamenal přímý vstup dotyčných zemí do války. „Na to bychom museli reagovat. A bohužel, ne na území bývalé Ukrajiny,“ pohrozil Medvěděv.

Zdůraznil, že v takovém případě by se nikdo neschoval ani na Capitol Hillu (washingtonská čtvrť, kde sídlí americký Kongres), ani v Elysejském paláci (sídlo francouzského prezidenta), ani v Downing Street 10 (sídlo britského premiéra).

„Došlo by ke světové katastrofě. Mimochodem Kennedy a Chruščov to dokázali pochopit už před více než 60 lety. Současní infantilní pitomci, kteří se chopili moci na Západě, to ale pochopit nechtějí,“ napsal Medvěděv v narážce na tzv. karibskou krizi z roku 1962, která hrozila přerůst ve světový konflikt.

Sovětský svaz vedený Nikitou Chruščoven tehdy rozmístil na Kubě rakety středního doletu, na což americký prezident John Fitzgerald Kennedy nařídil blokádu tohoto ostrovního státu v Karibiku.

Washington a Moskva se nakonec dohodly s tím, že sovětské rakety byly z Kuby staženy a Američané se zavázali, že Kubu nenapadnou.

Medvěděv byl svého času jako ruský prezident v letech 2008 až 2012 považován za umírněného a liberálního politika. Po ruské agresi proti Ukrajině před více než dvěma lety opakovaně prezentuje extrémní stanoviska.

Pavel: Rusku se musí dát najevo, že nemá smysl pokračovat ve válce

Domácí

Výběr článků

Načítám