Hlavní obsah

Masakry? Takoví jsme, ať se nás svět bojí. Šokující výroky zabitého ruského propagandisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Po explozi v kavárně zemřel v neděli v Petrohradu přední ruský vojenský bloger Vladlen Tatarskij. Člověk, jehož na Telegramu sledovalo přes půl milionu lidí a který proslul až šokujícími názory, například po nalezení masových hrobů v Buči, Irpini či Izjumu.

Přední ruský vojenský bloger Vladlen Tatarskij a jeho videa na síti TelegramVideo: Reuters

 
Článek

O Ukrajině Tatarskij pravidelně hovořil jako o teroristickém státu. Kvůli tomu se v polovině ledna 2023 ocitl na sankčním seznamu Kyjeva, což mimo jiné znamená, že dotyčný nesmí po dobu deseti let vstoupit na ukrajinské území. Tatarskij to tehdy komentoval slovy, že to má stejný účinek, jako kdyby mu vstup na své území zakázal Islámský stát.

Foto: Telegram @vladlentatarskybooks, Reuters

Ruský vojenský blogger Vladlen Tatarskij, jehož skutečné jméno bylo Maxim Fomin na nedatovaném obrázku ze sociálních médií

„Nijak mě to neovlivní. Ukrajina je teroristický stát a nechci s ní mít nic společného,“ reagoval pro 360tv.ru. Tatarskij, vlastním jménem Maxim Fomin, se přitom v dubnu 1982 narodil v Makijivce, tedy na území současné Ukrajiny. Makijivka je průmyslové město na Donbasu. Ruští vojáci zde na začátku letošního roku utrpěli možná největší ztráty od začátku války, a to po ukrajinském raketovém útoku na kasárny.

V září loňského roku se Tatarskij objevil v ruské televizi poté, co Ukrajinci osvobozovali svá města Izjum, Buču či Irpiň a našli v nich hrůzná svědectví o barbarských činech ruských vojáků. V masových hrobech leželi především civilisté se svázanýma rukama za zády i oprátkou kolem krku.

„Ano, takoví jsme. Bojte se nás! Ukážeme vám ještě víc, jen ať se nás bojí,“ komentoval to Tatarskij v ruské televizi.

Tělo s oprátkou i odříznutým šourkem. Izjum vydává děsivá svědectví. Jen ať se nás bojí, zní v ruské TV

Zahraniční

Dovolil si kritizovat Putina. Za měkkost

Ruský válečný korespondent také kritizoval vojenské velitele i samotného prezidenta Vladimira Putina, že jejich přístup k Ukrajině je až příliš měkký.

Další kontroverzní názor vyslovil poté, co Rusko nelegálně a v rozporu s mezinárodním právem připojilo ke svému území čtyři oblasti na Ukrajině.

Tatarskij to okomentoval slovy: „A je to. Všechny porazíme, všechny zabijeme, okrademe, koho musíme. Všechno bude tak, jak chceme my. Bůh s vámi.“

Tatarského názory sledovalo na v Rusku populární sociální síti Telegram 560 tisíc lidí. Zemřel v neděli večer v Petrohradu po explozi v kavárně, která podle agentury DPA stále patří majiteli Wagnerovy skupiny Jevgeniji Prigožinovi. Trhavina se ukrývala v sošce, kterou Tatarskij dostal.

Ruské bezpečnostní služby pod palbou kritiky. O plánech na likvidaci Tatarského věděly

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám