Hlavní obsah

Tělo s oprátkou i odříznutým šourkem. Izjum vydává děsivá svědectví. Jen ať se nás bojí, zní v ruské TV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Svázané ruce za zády, oprátka kolem krku, ale také odříznutý šourek. Ukrajinci osvobozené město Izjum o víkendu vydalo podobná svědectví ruských barbarských činů jako v minulosti Buča nebo Irpiň.

Z masového hrobu v Izjumu vyzvedli další obětiVideo: Reuters

 
Článek

Na pohřebišti v Izjumu bylo objeveno celkem 440 hrobů, podle policie v nich leží především civilisté. Rusové hroby číslovali a totožnosti obětí se tak Ukrajinci snaží zjistit.

Foto: Reuters

Hromadné pohřebiště, které bylo objeveno v Izjumu.

Zřejmě nejhorší svědectví vydalo „číslo 91“. Pod křížem s tímto číslem byl nalezen muž s rukama svázanýma za zády a odříznutým šourkem (upozornění: odkaz vede na stránku s necenzurovanými fotografiemi).

Ukrajinský gubernátor Charkovské oblasti, do které Izjum patří, Oleh Syněhubov uvedl, že známky mučení jsou vidět téměř na všech nalezených tělech. „Několik těl jsme našli se svázanýma rukama za zády. Další tělo s provazem kolem krku. Tito lidé byli zřejmě mučeni a popraveni. Nalezli jsme také těla dětí,“ napsal na Telegramu.

„Hluboce šokována“ byla Evropská unie podle slov jejího šéfa diplomacie Josepa Borrella. Bílý dům zase uvedl, že nález je „hrozivý, odporný a bohužel odpovídající zvrácenosti, s jakou ruské síly vedou válku proti Ukrajině a ukrajinskému lidu“.

Tohle je cesta k vítězství, zní v Rusku

Zatímco Západ zprávu o nálezu hromadných hrobů odsoudil, ruský válečný korespondent Vladlan Tatarskij během vysílání televize RT hovořil o tom, že je třeba ještě víc přilévat oleje do ohně. „Ano, takoví jsme. Bojte se nás! Ukážeme vám ještě víc, jen ať se nás bojí,“ říkal moderátorce.

Ukrajinec popsal mučení elektrickým proudem v Izjumu

Válka na Ukrajině

„Genocida v Izjumu“: V pohřebišti leželi vojáci i mladá rodina s dítětem

Zahraniční

Tatarskij ještě před týdnem vyzýval k tomu, aby Rusko zaútočilo raketami na elektrárny a ničilo infrastrukturu včetně nemocnic, aby „umíralo více Ukrajinců“.

Ve svém názoru Tatarskij není osamocen. „Za své činy bychom se neměli stydět. Zničme celou kritickou infrastrukturu. Elektrárny, přehrady, železnice, dálnice. To jsou legitimní vojenské cíle. Ano, budeme obžalováni ze smrtelných hříchů, ale tohle je cesta k vítězství,“ uvedl ve vysílání Prvního kanálu politický komentátor Alexej Anpilogov s tím, že není třeba se starat o dobrou pověst Rusů, protože Západ už je stejně považuje za barbary.

Anpilogov je mimochodem ukrajinským rodákem a sám ve vysílání tvrdil, že na Ukrajině žil 40 let.

České předsednictví Rady Evropské unie prostřednictvím ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) vyzývá k ustavení zvláštního mezinárodního tribunálu, který bude pracovat na stíhání této agrese.

Anketa

Souhlasíte s českým návrhem, aby se kvůli masakru v Izjumu zřídil mezinárodní tribunál?
Ano
95,7 %
Ne
4,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24585 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám