Hlavní obsah

Manželky ruských vojáků se sešly před Kremlem. Policie z místa odvezla všechny novináře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská policie v sobotu zadržela nejméně dvacet novinářů, kteří se zúčastnili akce manželek mobilizovaných vojáků z hnutí Puť domoj (Cesta domů) u kremelské zdi v Moskvě. Informovala o tom agentura Meduza s odkazem na ruské nezávislé telegramové kanály.

Foto: Stringer, Reuters

Manželky ruských vojáků u hrobu neznámého vojína u kremelské zdi v Moskvě

Článek

Manželky ruských vojáků se shromáždily u hrobu neznámého vojína v Alexandrovském sadu u Kremlu, uvedla Meduza. Ženy ze sdružení Cesta domů dlouhodobě požadují, aby jejich blízcí byli na ukrajinské frontě vystřídáni profesionálními vojáky a vrátili se domů. Po prezidentovi Vladimíru Putinovi požadují, aby podepsal dekret o ukončení mobilizace.

Akce na místě zároveň připomínala, že v sobotu uplynulo již 500 dní od vyhlášení mobilizace v Rusku. Ženy, ale i muži měli bílé šátky a položili rudé květiny k Věčnému plameni. Cesta domů pořádá podobné akce každou sobotu, tato byla již devátá v řadě.

Shromáždění se podle odhadů telegramového kanálu Ostorožno, novosti v sobotu zúčastnilo asi 200 lidí. Krátce předtím moskevská prokuratura varovala před výzvami a účastí na „nekoordinovaných masových akcích“.

Místo muže mi vrátíte osekaný košťál? Rozčílená žena se rozkřičela v Putinově předvolebním štábu

Evropa

Podle telegramového účtu Sota začali policisté na blízkém náměstí Manežnaja zadržovat novináře. Zveřejnil videa, na nichž je vidět několik policistů vedoucích muže ve vestách s nápisem Press do vozů. Podle Ostorožno, novosti bylo takto zadrženo asi 25 novinářů, policie je odvezla na služebnu. Kanál uvedl, že byli zadrženi novináři z Beware, News, Sota.Vision, Kommersant, France Press, Spiegel a také lidskoprávní aktivisté z hnutí Za lidská práva.

Podle telegramového kanálu Sirena policie odvezla každého, kdo si natáčel pokládání květin u Věčného plamene.

Maria Andreeva z Cesty domů se pokusila zabránit odvedení zadržených tím, že se postavila před policejní vůz. Policii řekla, že uvnitř je také příbuzný mobilizovaného muže: „To je náš člověk, nic neporušil, zkontrolujte doklady a nechte ho jít.“ Brzy byla ale odtlačena a vůz odjel.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Manželky ruských vojáků mobilizovaných do bojů na Ukrajině spolu mluví po položení květin u hrobu neznámého vojína u kremelské zdi v Moskvě

Přesunuly se k volebnímu štábu Putina

Později se manželky z hnutí přesunuly před volební štáb prezidenta Putina, který se v březnových volbách hlavy státu uchází o znovuzvolení. Tam policie pokračovala v zatýkání těch mužů, které nezadržela už dříve, uvedla Sota. Podle lidskoprávní organizace OVD-Info bylo před štábem zadrženo dalších sedm novinářů, mezi nimi i zástupce japonské televizní společnosti Fuji Andrej Zaikov.

Projekt OVD Info uvedl, že policie zadržela celkem 27 lidí, většinu z nich později propustila, aniž by byli z něčeho obviněni.

Ruskojazyčný servis BBC připomíná, že koncem loňského listopadu se lidé z Cesty domů, kteří se původně sdružili kolem stejnojmenného telegramového kanálu, pokusili uspořádat protestní akce s cílem demobilizace Rusů odvedených o rok dříve do války na Ukrajině. Nicméně ruské úřady jim k organizaci takových shromáždění nedaly povolení a  odůvodňovaly to epidemickými opatřeními zavedenými během pandemie covidu-19. Poté zástupci hnutí začali každý týden nosit květiny k hrobu neznámého vojína u hradeb Kremlu.

Manželky ruských vojáků jsou stále víc slyšet: Pusťte naše muže domů, udělali vše, co mohli

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám