Hlavní obsah

Lukašenko v kulichu s bambulí ukazoval dovednosti se sekyrou. Ať si prý Poláci štípou sami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autoritářský běloruský vůdce Alexandr Lukašenko zase svému lidu ukázal, jak silný a hbitý je. Na mistrovství v sekání dříví prokázal excelentní výkon na menším špalku, reportuje státní propagandistická agentura Belta. Polákům a lidem v Pobaltí nezapomněl vzkázat, že si musí naštípat na zimu sami. V zemi je aktuálně drženo 1391 politických vězňů.

Foto: Belta

Běloruský vůdce si šel naštípat dříví

Článek

Běloruský vůdce, který asistuje Rusku při jeho invazi na Ukrajinu, předstoupil před přítomné novináře v maskáčových kalhotách, hnědé bundě a modro-bílém kulichu.

„Lukašenko předvedl, jak se sekyrou a kladivem štípe velký kmen. A pak předvedl, jak skvěle umí zacházet se sekerou na menším špalku,“ popisuje Belta.

Při této demonstraci mu asistovali šéf hokejového svazu Dmitrij Baskov a ministr sportu Sergej Tětěrin.

Lukašenkův oscarový výkon: Voloďa Zelenskyj byl jako mé vlastní dítě

Zahraniční

„Hledáme puklinu a hledáme místo, kam se chceme trefit. Podél pukliny směrem do středu. Je žádoucí sekat tak, aby špalek nespadl z pařezu,“ vysvětlil Lukašenko svému společníkovi.

Propagandistická agentura následně poznamenala, že vůdce nezapomněl na obyvatele sousedních zemí, kde to „mají někdy s energetickými zdroji složité“.

„Lotyši, Litevci a Poláci ať si dříví štípou sami,“ řekl běloruský vůdce a odebral se do své lóže sledovat sportovce.

Diktátor bez mandátu

Lukašenko už v polovině září vypustil na sociální sítě podobně prapodivné video, na kterém s Tětěrinem seká dříví. Tehdy avizoval, že ho pošle do Evropy, aby „bratři“ neumrzli.

Lukašenko štípe dříví, aby zachránil Evropu

Koktejl

Běloruská novinářka Hanna Ljubaková k videu tehdy napsala: „Nenechte se zmást. Je to diktátor, který zabíjel a mučil civilisty a nese spoluvinu za válku.“

V roce 2020 se v Bělorusku uskutečnily volby, které podle nezávislých odhadů vyhrála opoziční lídryně Svjatlana Cichanouská.

Lukašenko si vítězství však uzurpoval pro sebe a následné masové protesty tvrdě a násilně potlačil. Lidskoprávní situace v zemi je katastrofální, ve vazbě či vězení je aktuálně drženo 1391 politických vězňů.

Unijní sankce v praxi. Místo v Moskvě se Rusové ládují v mekáči v Minsku, říká Latuško

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám