Hlavní obsah

Lukašenkův oscarový výkon: Voloďa Zelenskyj byl jako mé vlastní dítě

Běloruský autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko v pátek při návštěvě biotechnologických laboratoří v Minské oblasti před tamními zaměstnanci zopakoval, že se nechystá vyslat své vojáky na Ukrajinu. Uvedla to běloruská státní tisková agentura Belta. Lukašenko emotivně dodal, že se k ukrajinskému prezidentu, kterého familiárně nazval Voloďa Zelenskyj, choval jako k vlastnímu dítěti.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Běloruský prezident Alexander Lukašenko

Článek

„Viděli jste můj postoj k Ukrajině, dělal jsem toho hodně. A první, kdo na nás uvalil sankce, byl Kyjev, Voloďa Zelenskyj, ke kterému jsem se choval jako k vlastnímu dítěti,“ deklamoval s pohnutým hlasem Lukašenko během pátečního setkání.

Naznačil také, že Ukrajinci byli k sankcím donuceni kvůli tlaku ze strany USA a Polska.

Budeme vás nosit na rukou, tvrdí Ukrajincům

„Opět zopakuji, že nemám absolutně žádnou touhu vyslat na Ukrajinu naši armádu, pokud oni nevstoupí na naše území se zbraněmi. Prosím přijďte, postaráme se o vás, budeme vás nosit na rukou, jsme vaši blízcí. Ale ne se zbraněmi ve vašich rukou,“ dodal běloruský vůdce.

Lukašenko přitom umožňuje Rusku, aby využívalo běloruské území a vzdušný prostor k útokům na Ukrajinu. Na začátku října informovala Belta také o dohodě Lukašenka s ruským prezidentem Vladimirem Putinem ohledně nasazení společné regionální skupiny vojáků, která by měla působit u hranic s Ukrajinou.

Obavy z možného zapojení Běloruska do války na Ukrajině se zvýšily poté, co si vojenské úřady začaly v říjnu předvolávat obyvatele, což mohlo naznačovat chystanou mobilizaci. Tu ale odmítly běloruské úřady s tím, že se má jednat pouze o rutinní prověrku schopností obyvatel.

Mobilizace nebude, uklidňuje Bělorusko vystrašené obyvatele

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám