Hlavní obsah

Lukašenko tvrdí, že mu Ukrajina nabídla pakt o neútočení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko v úterý prohlásil, že Ukrajina nabídla jeho zemi pakt o neútočení, informovala státní tisková agentura Belta. Kdy se tak mělo stát, ale neupřesnil. Ukrajinci tuto informaci zatím nepotvrdili a mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že o takové nabídce žádné informace nemá.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Běloruský vůdce Alexander Lukašenko

Článek

Agentura Reuters uvedla, že Lukašenko údajnou nabídku prozradil na schůzce vládních a policejních činitelů, na níž rovněž obvinil Západ z vyzbrojování Ukrajinců, což by mohlo potenciálně destabilizovat situaci v Bělorusku.

„Nevím, proč to Ukrajinci potřebují. Na jedné straně nás žádají, abychom za žádných okolností nebojovali s Ukrajinou, abychom tam nepřesouvali naše síly. Nabízejí nám, abychom podepsali pakt o neútočení. Na druhé straně vaří tuto výbušnou směs a vyzbrojují je,“ řekl Lukašenko podle agentury Belta během jednání o společenské a politické situaci a kriminalitě v republice.

Ruský útok z Běloruska není v tomto pololetí pravděpodobný, tvrdí analytici

Válka na Ukrajině

Kdy měli Ukrajinci tuto nabídku předložit, není z jeho slov jasné. Ukrajinci navíc informaci nepotvrdili, takže není vyloučeno, že si Lukašenko vymýšlí. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že o zmíněné nabídce žádné informace nemá.

„Lukašenko hraje další hru a obávám se, že někteří jsou natolik naivní, že mu věří. Řekl, že Ukrajina požádala o podepsání paktu o neútočení. Jen připomínám: před plnou invazí slíbil, že z Běloruska žádný útok nepřijde. Víme, jak to dopadlo,“ komentovala na Twitteru běloruská novinářka Hanna Ljubakovová.

Rusko využilo Bělorusko v únoru 2022 jako odrazový můstek k zahájení neúspěšné ofenzivy s cílem dobýt Kyjev a Rusko a Bělorusko pokračovaly ve společných vojenských cvičeních v průběhu ruské invaze na Ukrajinu.

Sankce bolí Rusko jednoznačně víc než Evropu, řekl Novinkám mluvčí unijní diplomacie

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám