Hlavní obsah

Ruský útok z Běloruska není v tomto pololetí pravděpodobný, tvrdí analytici

Washington

Útok ruských jednotek na Ukrajinu z Běloruska není v současné chvíli pravděpodobný. Podle analytiků z washingtonského Institutu pro studium války (ISW) se uskuteční nejdříve na podzim letošního roku i přesto, že státníci Ruska a Běloruska pokračují v pravidelných setkáních.

Foto: Twitter Belarusian Hajun project, Novinky

Běloruské tanky překročily řeku Něman

Článek

Analytici se domnívají, že Rusko útok z Běloruska odloží nejméně na podzim, protože v současné chvíli se ruské jednotky střídají na cvičišti na území Běloruska a jsou vysílány na východní Ukrajinu.

„Nevypozorovali jsme žádné ukazatele, že by ruské síly měly řídící a kontrolní struktury na zimní či jarní ofenzivu na Ukrajinu z Běloruska,“ uvádí ISW.

Ukrajinští zpravodajci předpokládají, že by k ofenzivě mohlo dojít v září, kdy Rusko v kooperaci s Běloruskem chystá rozsáhlá vojenská cvičení Západ 2023 a Štít svazu 2023.

ISW nicméně dodává, že útok Ruska na Ukrajinu ve směru z Běloruska je sice na podzim o něco reálnější, v zásadě je ale šance na jeho realizaci stále malá.

Vysocí představitelé Běloruska a Ruska ale pokračují ve společných jednáních. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu si ve čtvrtek telefonoval se svým protějškem Viktorem Chreninem a hovořili spolu o vzájemné vojenské spolupráci včetně uskutečnění blíže nespecifikovaných strategických opatření.

Ministr zahraničí Sergej Lavrov navíc ve čtvrtek dokonce osobně navštívil Minsk, kde jednal s autoritářským vůdcem Běloruska Alexandrem Lukašenkem.

Mimo jiné o společné vizi vzhledem k válce na Ukrajině. Lukašenko svolil k tomu, aby Rusko mohlo v Bělorusku cvičit své vojáky a přesouvat vojenskou techniku. Přímému vtažení do konfliktu se ale brání.

Chováním Ukrajiny jsem příjemně překvapen, sdělil Lukašenko Lavrovovi

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám