Hlavní obsah

Lavrov trvá na pokračování bojů, aby Ukrajina nemohla dozbrojit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Simferopol

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov trvá na pokračování aktivního vedení bojů na Ukrajině. Západ prý chce válku zmrazit, aby Ukrajina získala čas na dozbrojení před dalšími útoky na Rusko, řekl Lavrov v pondělí na fóru v Simferopolu.

Foto: Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Oni to chtějí ukončit potichu, chytře, nechat to zamrznout a získat čas jako v případě Minských dohod. Opět vyzbrojit nacistický režim v Kyjevě a pokračovat v hybridní i nehybridní agresi proti Rusku,“ řekl Lavrov na fóru Primakovské čtení v Simferopolu podle agentury RIA Novosti.

Lavrov hájil válku na Ukrajině. Podle něj Rusko zahájilo invazi, protože kyjevský režim, který označoval opakovaně ze „neonacistický“, otevřeně s podporou Západu nastoupil kurz pronásledování všeho ruského.

Bulhaři umožní Lavrovovi přelet na konferenci OBSE

Evropa

„Ve věci přímého ohrožení našich zájmů, naší bezpečnosti a lidí, kteří se od dob svých pradědů, dědů, otců a matek považovali za Rusy, nejsou na Západě analytici, kteří věci rozumí. Anebo to nejsou lidé, kteří mají svědomí,“ řekl Lavrov.

Opomenul však, že na začátku celého konfliktu stála anexe Krymu a po něm propuknuvší boje na Donbasu, který se snažili ovládnout proruští, Moskvou řízení separatisté.

Rusko nemá dobyvačné cíle

Lavrov odmítl slova amerického ministra obrany Lloyda Austina, že pokud Spojené státy nepodpoří Ukrajinu, Rusko vyhraje a jeho dalším cílem se stanou Pobaltské státy, Polsko a další sousedé Ruska. „Rusko nemá, nemělo a nemůže mít žádné dobyvačné plány,“ uvedl Lavrov.

Zopakoval rovněž slova ruského prezidenta Vladimira Putina, že v konfliktu nejde o území. Putin řekl, že problém je mnohem širší a zásadnější. Samo Rusko však už formálně anektovalo Krym a čtyři oblasti Ukrajiny.

Slova o příměří vyvolala diskusi mezi ruskými proválečnými blogery, uvedl Institut pro studium války.

Ti souhlasí s tím, že přestávka v boji by Rusku nepomohla. „Bez ohledu na to, jak je to těžké, je potřeba nepřítele dorazit, jinak vás opět napálí. Proč to končit předčasně?“ ptá se telegramový kanál Dva majora.

Současně však upozorňuje, že pokračování ve válce představuje pro Rusko problém, protože to na něj má ekonomické dopady. Navíc se před prezidentskými volbami za každou cenu hledá úspěch na frontě.

Hlavně ale blogeři kritizují, že není jasně stanoven cíl operace. Někteří tvrdí, že by se nemělo jednat minimálně do té doby, než Rusko ovládne všechny čtyři oblasti Ukrajiny – tedy Luhanskou, Doněckou, Chersonskou a Záporožskou, které už formálně anektovalo, i když je nekontroluje.

Sankce nekončí

Lavrov také řekl, že i po skončení konfliktu bude dál platit většina sankcí uvalených na Rusko Západem.

Rusko si proto musí vyrábět vše samo, aby „netrpělo žádným novým rozmarem“ Západu, až se bude opět chtít „vrhnout“ na Rusko se sankcemi, dodal ruský ministr zahraničních věcí.

Lavrov přiletěl na jednání do Íránu

Blízký a Střední východ

Lavrov v Pchjongjangu vyzdvihl „strategické“ vztahy s KLDR a doporučil ji jako dovolenkovou destinaci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám