Hlavní obsah

Lavrov přiletěl na jednání do Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov přicestoval do Íránu na jednání s regionálními protějšky. V Teheránu by měl podle agentury Reuters jednat i se šéfy diplomacie Turecka, Ázerbájdžánu a Arménie. Oficiálně Lavrov přicestoval kvůli summitu, který má řešit konflikt mezi Baku a Jerevanem po zářijové úspěšné ofenzívě ázerbájdžánských sil v Náhorním Karabachu.

Foto: Russian Foreign Ministry, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Írán, který summit hostí, oznámil, že země chtějí hovořit o regionálních otázkách „bez vměšování neregionálních a západních zemí“ se zjevnou narážkou na Spojené státy a země Evropské unie.

Lavrov přiletěl do Teheránu v době, kdy je Írán podezírán z přímého podílu na nedávném útoku teroristů z palestinského Hamásu v jižním Izraeli.

Írán je zároveň důležitým dodavatelem dronů, které Rusko používá při invazi na Ukrajinu.

Írán patří k nemnoha zemím, kam v současnosti nejvyšší představitelé Ruska cestují poměrně často. V září jednal v Teheránu ruský ministr obrany Sergej Šojgu, loni v červenci tam zavítal i ruský prezident Vladimir Putin.

Šojgu jedná v Teheránu o další vojenské spolupráci

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám