Hlavní obsah

Ukrajinská reakce na Peskova: Realitu musíte přijmout vy. A tou je hanba, porážka a rozpad Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov reagoval na středeční slova mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova, že pro dosažení míru je potřeba brát v úvahu „nová území Ruské federace“. Podle Danilova žádná taková území neexistují. Peskovovi doporučil vystoupit ze stavu informačního deliria.

Foto: Profimedia.cz

Tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov

Článek

„Neexistuje žádná realita, v níž by existovala ‚nová území v rámci Ruské federace‘. Je načase, aby se kremelští řečníci dostali ze stavu informačního deliria. Realitou Ruské federace je hanba, porážka a její rozpad,“ napsal Danilov ve středu odpoledne na Twitteru.

„Bez zohlednění těchto skutečností se žádný ‚mírový plán‘ neuskuteční. Komunikace s ďábly vede k nešťastnému odtržení od reality,“ dodal ve zjevné narážce na Peskovovův výrok o tom, že se žádný mírový plán neuskuteční, pokud se Ukrajinci nevzdají regionů, které se Rusko v září pokusilo v rozporu s mezinárodním právem anektovat.

Ruská federace dává ústy svých mluvících hlav najevo, že hodlá ve vojenské agresi pokračovat, dokud Ukrajina nelegitimizuje anektovaná území. Ani jedno z nich přitom ruští okupanti plně nekontrolují.

Peskov: Vzdejte se čtyř anektovaných území, jinak mír nebude

Válka na Ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mezitím propaguje svůj desetibodový mírový plán, který poprvé oznámil v listopadu. Probral ho již mimo jiné s americkým prezidentem Joem Bidenem a opakovaně vyzval světové lídry, aby na jeho základě uspořádali globální mírový summit.

Tento summit by se mohl uskutečnit na konci února na půdě OSN, navrhl šéf diplomacie Dmytro Kuleba. Rusko se podle něj může zúčastnit, ale pouze pod podmínkou, že ti, kteří za agresi zodpovídají a páchají v ní válečné zločiny, předstoupí před speciální tribunál.

Zelenskyj chystá mírový plán

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám