Hlavní obsah

Jsme svědky skonu Ruska, míní bývalý velitel americké armády v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Někdejší velitel americké armády v Evropě Ben Hodges má jasno. Nastal čas naplánovat, co udělat s Ruskem, až prohraje válku. Generál ve výslužbě to napsal na Twitteru s tím, že Ruská federace ve své stávající podobě nepřežije. Bylo by proto prý nejlepší Rusko „deimperializovat“.

Foto: Profimedia.cz

Americký generál ve výslužbě Ben Hodges

Článek

„Domnívám se, že americké válečné úsilí v tomto konfliktu by se mělo zaměřit na ‚deimperializaci‘ Ruska. Zdá se mi, že jsme svědky počínajícího skonu Ruské federace v její stávající podobě. Musíme na to být připraveni… Na rozpad SSSR jsme připraveni nebyli,“ napsal Hodges na Twitteru.

Čtyřiašedesátiletý generálporučík ve výslužbě, který v současné sobě působí jako analytik Střediska pro studium evropské politiky (CEPA), odpovídal na tweet bývalého amerického vyslance při NATO Kurta Volkera. Ten v neděli uvedl, že ruské imperialistické války začaly už agresí v Gruzii.

Jak konkrétně by měla „deimperializace“ Ruska probíhat nebo vypadat nebo jakou úlohu by v tom měly hrát Spojené státy a proč, Hodgers nedoplnil. K osudu Ruska se nicméně vyjadřuje opakovaně a nevěstí mu nic dobrého.

Jak si Ukrajinci na bojišti skutečně stojí? Bitva o Chersonskou oblast ukáže

Válka na Ukrajině

Pád Ruska slibuje dlouhodobě

O blížícím se rozpadu Ruska americký generál ve výslužbě hovořil například už v srpnu. „Zcela nesouhlasím s premisou, že Ukrajinci nemají šanci vytlačit Rusy pryč. Myslím si totiž, že jsou Rusové vyčerpaní. Jejich logistická síť je vyčerpaná. Věřím, že pokud jim (Ukrajincům) dodáme, co jsme slíbili, Rusko se rozsype a Ukrajinci je do konce roku zaženou zpět za hranice z 23. února,“ prohlásil Hodges v srpnovém rozhovoru pro Times Radio.

Podobné vize měl nicméně americký generál ve výslužbě už v březnu. „Ruským generálům dochází čas, munice i lidské zdroje. To není založeno na žádných interních informacích od rozvědky, je to jasné z otevřených zdrojů a mých vlastních zkušeností. Mohu se mýlit, ale jsem si tímto odhadem jistý,“ tvrdil zhruba měsíc po začátku invaze Hodges.

Rusové nemají čas, munici ani lidi. Příštích 10 dní rozhodne, říká americký generál

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám