Hlavní obsah

Dokud budou Rusové ovládat Krym, Ukrajina nebude v bezpečí, řekl americký generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj o Krym bude ve válce na Ukrajině klíčový. V rozhovoru pro web Insider to prohlásil bývalý velitel amerických sil v Evropě generál Ben Hodges. Dokud bude poloostrov kontrolovat Rusko, Ukrajina nebude v bezpečí, uvedl.

Foto: ČTK

Bývalý velitel amerických sil v Evropě generál Ben Hodges

Článek

„Rozhodujícím územím pro tuto válku je Krym. Ukrajinská vláda ví, že se nemůže spokojit s tím, že si Rusko ponechá kontrolu nad Krymem,“ uvedl pro Insider generálporučík ve výslužbě Hodges.

Podle něj se Ukrajinci pokusí o znovunavrácení klíčového poloostrova pod svou nadvládu.

„V příštích několika měsících bude Ukrajina vytvářet podmínky pro případné osvobození Krymu,“ dodal Hodges a zdůraznil, že země „nikdy nebude v bezpečí a nebude schopna obnovit svou ekonomiku, dokud si Rusko ponechá Krym“.

Zpoždění v dodávkách západních zbraní omezilo schopnost Ukrajiny zahájit protiofenzivu, tvrdí analytici

Válka na Ukrajině

Poskytnutí tanků Ukrajině je „velmi důležité“, řekl Hodges a dodal, že „jsou pouze součástí celkového úsilí potřebného k tomu, aby Ukrajina zvítězila, porazila ruské síly a donutila je opustit Krym.“

K osvobození Krymu je zapotřebí dodat Ukrajině dalekonosné vysoce přesné zbraně, zejména ATACMS, myslí si generál. Zkritizoval proto administrativu amerického prezidenta Joea Bidena za její neochotu Ukrajině tento typ zbraní poskytnout.

Současně v rozhovoru uvedl, že by Ukrajinci měli prostřednictvím leteckých a pozemních útoků přerušit hlavní ruské spojení s Krymem – Kerčský most, který je již částečně poničen, a takzvaný pozemní most (okupované území spojující Rusko s Krymem).

Rusko okupuje Krym a značnou část jižní Ukrajiny včetně měst Melitopol a Mariupol, což mu poskytuje pozemní most od jeho vlastních hranic na Krymský poloostrov.

Tato oblast slouží jako klíčová zásobovací trasa pro ruskou armádu. Na poloostrově se nachází řada vojenských základen a ruská Černomořská flotila.

V předvečer invaze na Ukrajinu Putin pohrozil Johnsonovi raketovým útokem

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám